«Пресвята Богородице, спаси нас!»

За матеріалами інтернет-видань 25.03.2024 399
«Пресвята Богородице, спаси нас!»

25 березня за новоюліанським календарем - велике свято Благовіщення Пресвятої Богородиці.  Це згадка євангельської події, коли посланець Божий, архангел Гавриїл, сповістив Діві Марії благу, радісну звістку про те, що Вона стане Матір’ю Спасителя. Цей день Благовіщення – рівно за 9 місяців до свята Різдва Христового, 25 грудня.
Свято Благовіщення – велике Богородичне свято, одне з 12-ти найбільших свят церковного року, яке є неперехідним, тобто його дата не змінюється. Хоча воно припадає на період Великого посту, але ніколи не відкладається і не скасовується.
В перших століттях це свято вважалося Господнім, як на Сході, так і на Заході. На це вказують його первинні назви, такі як «Христове Зачаття», «Благовіщення про Христа», «Початок Відкуплення», «Благовіщення», «Благовіщення Ангела Марії», «День Привітання», «День або Свято Благовіщення». Тільки в VII столітті затверджується нинішня назва для всієї Східної Церкви: Благовіщення Пресвятої Богородиці.
Богослужіння на Благовіщення повне урочистих, величних і радісних гімнів. Багато разів тут повторюється добре знаний нам вітальний вигук ангела: «Радуйся!».
Перебуваючи в скорботі й тяжких випробуваннях війною, ми плекаємо надію на божественний благодатний захист, взиваємо:

«Радуйся, Радосте наша, покрий нас від усякого зла чесним Твоїм омофором! Пресвята Богородице, спаси нас!»

 

Православна Церква України

 

 

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ