Будьмо здоровими!

За матеріалами інтернет-видань 29.03.2024 383
Будьмо здоровими!

Із книги Мирослава Дочинця "Розрада-гора. Під Вороновим крилом":


– Де ви берете сили? – якось спитав його навпростець.
– У першу голову, не трачу їх намарно. Уникаю важкої ноші – се найбільше слабить і дочасно кришить кістки. Ще більше виснажують хмурі думки. Зате два блага силу згромаджують: багато ходити і вволю спати. Се мені відкрилося ще в пору мого лісування. Я не одразу навчився лагодити пастки, бігав за дичиною доти, доки та не падала з ніг. Дивно, але мене, напівголодного, се зміцнювало. Я доп’яв, що тіло насичується не лише їдою, але й рухом. Сталим, тривким, помірним, ритмічний рухом. Ліпший його варіянт – скора  ходьба. Коли ходиш, твоя житейська дорога подовжується.
Подібне казав і про сон:
– Добрий і тривалий сон – доточення віку. Се не трата часу, а виграш часу. Спи, коли спиться і скільки спиться. Так чинять звірі, птиці і комашня. А якщо не дається заснути, зараджуй собі надійним способом урівноваження серця і вмиротворення думок. Звільна втягуєш через ніс повітря, довше затримуєш його і звільна видихаєш ротом. Одразу хилить на спочивок. Коли привчиш себе до такого присипання, доста буде хвилини-другої.

 

Про найбільші радості

Мій дідо прожив майже сто років. Їв просту їжу і провадив просте трудове життя. Не споживав солодощі, шануючи тільки мед, сушені плоди і виварені в мідному казані ягоди. Вважав, що солодке руйнує тіло, а насолода руйнує дух. В зимі воду пив тільки теплу, не запивав їство, не споживав м’ясо, рибу, сир та яйця одночасно з картоплею і крупами. Зате шлунок його міг перетравити кістки, коріння і жолуді (якось у лісі вимушено харчувався цим два тижні).

Сам я доконечно не знаю, в чому смисл життя, але дідо, мабуть, найближче підійшов до цієї істини. Я питав його: «Що в житті ви найбільше любили?» – «Співати, танцювати, робити вино і робити дітей. Все це я робив із радістю. І не давав радості дияволу».
Його вином смакували пани, замовляли монастирі. Один священик казав йому: «Ваше вино – то ваша молитва». – «Так воно і є, – згоджувався дідо. – Добрим вином Бог нагадує, що хоче бачити нас радісними».

 

Світлина - інстаграм read_create_dream

 

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ