Стан українського агроекспорту основними видами транспорту

За матеріалами інтернет-видань 17.07.2024 85
Стан українського агроекспорту основними видами транспорту

АВТОМОБІЛЬНА ЛОГІСТИКА
Станом на середину липня, агроекспорт автомобільним транспортом через західний кордон України зменшився на 11% до 139,3 тис. тонн у місячному порівнянні. Тенденція до збільшення поставок у напрямку Молдови продовжується завдяки рішенню уряду країни щодо тимчасового звільнення від фітосанітарної перевірки на українське зерно. Інші країни Східної Європи за першу половину липня демонструють низхідну динаміку імпорту агропродукції з України порівняно з аналогічним періодом минулого місяця. Загальні обсяги відвантажень агропродукції до Молдови зросли на 19,1% і становлять 29,7 тис. тонн. Польща має найбільший показник поставок – 58,1 тис. тонн, проте за половину липня вони знизилися на 7,9% у порівнянні з червнем. У напрямку Румунії та Словаччини агроекспорт становить 30,2 тис. тонн і 8,4 тис. тонн, продемонструвавши спад на 22% і 25% відповідно. Поставки до Угорщини скоротилися на 31% до показника 12,7 тис. тонн.

 ЗАЛІЗНИЧНА ЛОГІСТИКА
За першу половину липня, показник передачі вагонів із агропродовольчою продукцією на західних кордонах України зменшився на 15,1% до 218 вагонів за добу у порівнянні з минулим місяцем. Значну від’ємну корекцію до червня показали напрямки Польща та Румунія – на 26,9% і 38,2% або 20 вагонів за добу. За два тижні липня середньодобова передача вагонів склала 54,3 і 32,1 вагонів за добу. У пунктах пропуску з Угорщиною та Словаччиною у липні відбувається стабілізація до минулого місяця – показники становлять 28,7 і 26,9 вагонів за добу.
У портах Великої Одеси, за 14 днів липня показник добового вивантаження вагонів зменшився на 45% у порівнянні з першою половиною червня і сягнув позначки 700-800 вагонів за добу. Проте за останній тиждень кількість вагонів, що рухаються у даному напрямку, зросла на 21% до 3907 вагонів.
У річкових портах вивантаження вагонів за аналогічний період впало втричі - до 40 вагонів за добу. Кількість рухомих вагонів у цьому напрямку продовжила спадати протягом другого тижня липня і становить 400 вагонів.
ВОДНА ЛОГІСТИКА
Фрахтові ставки на судна типу панамакс впали на 2$ за тиждень, у той час як ставки фрахту на хендісайз та костери мають незначне підвищення на 1$. Тарифи на баржі залишаються стабільними.

SPIKE BROKERS

 

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ