А ТУТ ЩЕ Й НАКАЗ, ЯКИЙ ЗАГРОЖУЄ ЗГОРТАННЯМ ЕКСПОРТУ ЗЕРНА

За матеріалами інтернет-видань 05.09.2023 301

Аграрії закликають скасувати наказ, який зупиняє експорт зерна

top-10-krajin-pokupciv-ukrajinskogo-zerna

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» звернулася до Президента України Володимира Зеленського та представників профільних державних органів з проханням посприяти скасуванню Наказу №19 від 18.08.2023 року «Про деякі питання фінансової дисципліни в умовах правового режиму воєнного стану», оскільки він ставить під загрозу один з логістичних маршрутів експорту української агропродукції. Про це говориться у повідомленні УКАБ, пише gronews.ua.

Положення Наказу №19 протирічать чинному законодавству України та створюють можливості для зловживань контролюючими органами, а саме:

1. Змінюють вимоги про надання зареєстрованих податкових накладних. 

Відповідно до Податкового кодексу України на подання податкової накладної на реєстрацію надається майже місяць, а Наказ №19 вимагає зареєструвати податкові накладні вже на момент подання періодичної митної декларації, що суперечить Податковому кодексу України. 

«Разом з тим, враховуючи реалії сьогодення, товар може оформлюватися в процесі навантаження флоту, що залежить від виконання умов поставки, темпу формування партії та ін.», — пояснюють в УКАБ

2. Зобов’язують надавати статистичну звітність, однак така вимога є незаконною та неможливою для реалізації оскільки закон №2115-IX від 03.03.2022 року призупинив терміни подання статистичної звітності та дозволяє надати її за весь період військового стану протягом 3 місяців після його припинення. 

«Наслідки дії Наказу №19 вже відчутні на зерновому ринку, зокрема, були зупинені відвантаження зерна через Дунайські порти, за період дії Наказу №19 експорт аграрної продукції знизився на 20%», — пояснюють експерти.

УКАБ звертається до Президента України з проханням надати відповідні доручення керівництву Одеської обласної державної (військової) адміністрації з метою скасування Наказу №19 від 18.08.2023 року, як такого, що призвести до повної зупинки експорту зернових не тільки через морські порти України, а і через дунайські. 

Водночас, асоціація готова до співпраці та пропонує провести спільні консультації державних органів та аграрної бізнес—спільноти задля фіналізації дієвого та правового рішення щодо боротьби з тіньовим експортом зерна.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ