А ВИ ГОТУЄТЕСЯ СІЯТИ? ПОРА!

За матеріалами інтернет-видань 24.02.2024 332
 

ЩОЙНО світловий день починає збільшуватись і дедалі яскравіше світить сонце, городники задумуються про посівну: перебирають насіння, малюють схеми нових грядок і планують покупки у магазинах для садівників.

Хтось ще восени підготував ґрунт і контейнери, а хтось лише зараз почав перейматися, в чому вирощувати розсаду. Тож на що слід звернути увагу, готуючись до нового сезону?

Насіння

Насамперед варто зробити ревізію запасів насінного матеріалу у власних шухлядах. Розплануйте грядки і складіть список необхідних культур та сортів. Купуйте насіння перевірених виробників у спеціалізованих відділах, вивчивши інформацію на звороті пакета (термін придатності, кількість насінин, опис сорту, умови вирощування). Не забувайте, що, висаджуючи гібриди з позначкою F1, ви не отримаєте насіння з таких рослин.

Не варто купувати посівний матеріал із запасом — можливо, в наступні роки ви не захочете висаджувати цей сорт, або у насіння закінчиться строк придатності. Після сівби не викидайте упаковок від насіння, щоб запам’ятати назви сортів і виробників. Або заведіть щоденник і робіть нотатки: чи сподобався сорт, яка була схожість насіння. Наступного року ця інформація вам може стати у пригоді.

Ґрунт для розсади

Щоб виростити міцну і здорову розсаду, потрібно відповідально поставитися до підготовки ґрунту. Для посіву використовують торф’яні таблетки, універсальний магазинний ґрунт для розсади або ж готують ґрунтосуміш самостійно. Не варто брати землю з грядок, де росли культури, які ви збираєтеся сіяти. Але цілком підійде компост, торф і ґрунт із тих ділянок, де росли багаторічні трави, бобові, зернові культури, кропива.

Основні компоненти ґрунту для розсади: торф або кокосове волокно; дернова чи городня земля; зрілий компост, перегній або біогумус; пісок, перліт чи вермикуліт.

Універсальний ґрунт для розсади більшості овочів — це дві частини торфу з нормалізованою кислотністю, одна частина дернової землі, одна частина зрілого компосту і одна частина піску (перліту або вермикуліту). На відро суміші варто додати склянку деревного попелу. Останній розкислює землю і збагачує її необхідними мінеральними речовинами. Всі компоненти перед змішуванням необхідно просіяти. Ґрунт має бути родючим, легким, вологоємним, нейтральної кислотності.

Для знезараження самостійно приготованого ґрунту можна скористатися одним зі способів.

Проморожування

Винесіть ґрунтосуміш на вулицю під час сильних морозів (-15ОC і нижче) на тиждень. Потім внесіть на кілька днів у тепло і знову винесіть на мороз. Повторіть процедуру два-три рази.

Прожарювання

Прогрійте субстрат у духовці протягом 30 хвилин за температури у 70-90ОС.

Пропарювання

Покладіть ґрунт на 15 хвилин у мікрохвильову піч або пролийте окропом.

Протруювання

Для знезараження доцільно застосовувати фунгіциди «Максим», «Превікур Енерджі», «Фітолавін», а також біопрепарати «Триходермін», «Трихоплант», «Трихоцин», «Споробактерин», «Фітоспорин-М», «Гамаїр».

Після прожарювання і пропарювання ґрунту гине частина корисних ґрунтових мікроорганізмів. Щоб відновити ґрунтову мікрофлору, варто полити його розчином препарату «Байкал-ЕМ1» (10 мл на 1 л).

Ємності для сівби

Можна сіяти насіння як у великі контейнери, так і кожну насінину в окрему ємність. Баклажани і перець не завжди добре переносять пікірування. Тому їх краще посіяти відразу в окремі ємності: одноразові стакани (оптимальний об’єм — 300 мл), упаковки з-під молочних продуктів, а також саморобні скручені горщики з плівки чи паперу. Заздалегідь підготуйте піддони або невисокі контейнери, в яких будуть стояти стаканчики з перцем і баклажанами.

Томати найчастіше вирощують із пікіруванням, тому їх можна сіяти у спільні ящики заввишки близько 10 см. Так розсада займе менше місця на підвіконні і за нею легше буде доглядати. Ящики також треба помістити у піддони. В будь-якій ємності слід зробити отвори для стоку зайвої води.

Якщо ящички тощо для розсади ви використовуєте не перший рік, то їх заздалегідь необхідно промити у рожевому розчині марганцівки.

Добрива та пестициди

Уже на стадії підготовки ґрунту і передпосівної обробки насіння вам знадобляться біопрепарати на основі сінної палички, триходерми, а також ЕМ-препарати, які оздоровлюють ґрунт, підвищують його родючість і сприятливо позначаються на рості й розвитку рослин.

Задля підвищення схожості насіння останнє варто замочити в розчині «Циркону», «Епіну», «Імуноцитофіту». Ці природні стимулятори росту знадобляться також для обприскування рослин напередодні їх пересадки на постійне місце.

Не варто економити на підживленнях при вигонці розсади. Перше підживлення потрібне сіянцям уже після появи двох справжніх листків, а затим кожні два-три тижні. Найпростіше використовувати комп­лексні мінеральні добрива: «Кристалон», «Новоферт Універсал», «Агромайстер», «Фертика Універсал».

Фітолампи

Світло дуже важливе для повноцінного розвитку рослин. За поганої освітленості процеси фотосинтезу сповільнюються, розсада витягується і росте слабкою. Це часто трапляється при ранньому висіванні насіння, а також за похмурої погоди. Для повноцінного розвитку сіянцям необхідні 12-13 годин освітлення на добу. Тому розсаду бажано досвічувати, особливо в лютому, коли світловий день ще недостатньо довгий. Це стосується всіх культур, а томатів — найбільше.

Звичайні лампи розжарювання для досвічування розсади не підходять, оскільки не містять необхідного для рослин спектра світіння, а тепло, яке вони випромінюють, надлишкове. Краще використовувати лампи денного світла або спеціальні фітолампи: світлодіодні, натрієві, люмінесцентні, індукційні. Вони споживають невелику кількість електроенергії і випромінюють світло саме в тому діапазоні, який необхідний рослинам. Для більшого ефекту від ламп можна прилаштувати екран із фольги.

Аби правильно встановити лампу, потрібно стежити за освітленістю на рівні листя. Для цього можна поставити біля контейнерів із розсадою прилад — люксометр. Залежно від температури освітленість на рівні листя має становити 15000-20000 Лк. Поставте лампу так, щоб рослини рівномірно освітлювалися з усіх боків.

Маркери для розсади

Щоб не заплутатись у розмаїтті сортів, їхні назви слід надписати на контейнерах. Або вставити спеціальні маркери, які можна купити або зробити власноруч. Бажано вказувати не тільки назву сорту, а й дату сівби, аби в майбутньому зробити для себе висновки і не помилятися з термінами останньої.

Крім вищепереліченого, можуть знадобитися лійка, рукавички, термометр, пульверизатор, невеликі лопатки для пересадки рослин. Звичайно, щось доцільно замінити підручними засобами і заощадити.

   Всеукраїнгська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ