Актуальні нотатки метеоролога: сильна спека і вибіркові дощі та грози

За матеріалами інтернет-видань 10.07.2024 242
 

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру.

 
 

ПІСЛЯ надто сухого травня перший літній місяць видався досить щедрим на дощі, особливо у північних та західних областях країни, де їх було більше норми. В окремих районах цих областей кількість червневих опадів перевищила норму у 2-3 рази. Ефективні опади значно поповнили запаси вологи у ґрунті, на багатьох полях до оптимальних значень. За рахунок доброго зволоження ґрунту створилися умови для гарного врожаю більшості сільськогосподарських культур.

Проте в окремих районах північних, західних та центральних областей спостерігалися і надзвичайно сильні зливи, часом із градом та шквалами, що завдали локальних збитків культурним рослинам.

За кліматичними даними, липень в Україні найспекотніший місяць. Найвища температура повітря (історичний максимум), яка була зафіксована метеорологічними станціями України у липні, досягала плюс 34-39 градусів. На території південних, східних областей та в Криму — 40-41 градуса.

Зазвичай цього місяця переважають ясні сонячні дні. Сонце припікає найсильніше, а тривалість сонячного сяйва максимальна — від 240 годин на півночі країни до 355 — на півдні.

Для липня характерні не тільки спекотні дні, а й дощі, грозові зливи і шквали.

За кліматичними даними, в річному розрізі у липні пересічно випадає максимальна кількість дощів. Їхня сума (норма) становить 50-75 мм, у південних областях — 25-45 мм. Найбільше (за місяць — 80-95 мм) у північно-західній частині України, в районі Карпат — 100-175 мм. За такої середньої кількості опадів для цього місяця характерні значні коливання їх від року до року. Наприклад, найбільше опадів у Києві випало у липні 1974-го — 210 мм, найменше — 5-6 мм — 1959 та 2001 років. Дощовим був липень 2018-го, коли на більшій частині території країни місячна кількість опадів значно перевищила норму. Опади покращили зволоження ґрунту і стали вагомим чинником рекордного урожаю кукурудзи.

Часто липневі зливи супроводжуються градом, який завдає збитків сільському господарству. У липні град — це звичайне явище. Розподіляється він дуже нерівномірно і найчастіше у вигляді смуг. Градобій у 90 відсотків випадків триває кілька хвилин, у 10 відсотків тривалість його може досягати 15-30 хвилин. При цьому град завдає непоправної шкоди рослинам і в окремих випадках цілком знищує врожай.

За прогнозом українських синоптиків, на початку липня 2024-го погоду в Україні визначатиме область високого атмосферного тиску (або атмосферний гребінь), що означатиме суху спекотну погоду.

Переважатиме спека — середня місячна температура повітря очікується вищою за кліматичну норму на 1-2,5 градуса. Норма з півночі на південь становить плюс 19-22 градуси. Денна температура повітря досягатиме 27-33, у південно-східних областях — 32-35, в окремі дні — 37-39 градусів вище нуля. Місячна кількість опадів очікується близькою до норми лише у західних та східних областях, на решті території — менше норми (від 50 до 80%).

                                           Всеукраїнська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ