БЕРЕЖЕНОГО Й БОГ БЕРЕЖЕ. Але в спеку бережіть себе і близьких!

За матеріалами інтернет-видань 20.07.2024 94
 

Ольга ГОЛУБОВСЬКА,
 інфекціоніст.

ЄВРОПА в опіках, у деяких регіонах (у т. ч. в Україні) III ступеня…

І, як прогнозують, це тільки початок. В Італії, Іспанії, Франції, Німеччині, Польщі та Україні надзвичайна хвиля спеки, температура повітря вперше за історію (!) на цьому тижні сягає 48 градусів. Також спостерігаються рекордні температура поверхні морів та низька протяжність морського льоду в Антарктиці.

Всесвітня метеорологічна організація заявила, що перші кілька днів липня на планеті були найспекотніші за всю історію спостережень. Очікується, що глобальна температура надалі підвищуватиметься і будуть побиті нові погодні рекорди.

Потепління клімату, посилене в цьому році Ель-Ніньйо, дуже впливає на виробництво їжі, доступність води та на здоров’я людей. До відома: Ель-Ніньйо — природне явище, що нагріває Тихий океан.

Згідно із дослідженням, опублікованим нещодавно в журналі Nature, торік від спеки в Європі загинули 60 000 людей. Що буде цього року, можна тільки здогадуватися…

Захворювання, пов’язані зі спекою (наприклад, сонячний удар), виникають, коли тіло не може належним чином охолоджуватися. Це може своєю чергою призвести до серйозного пошкодження мозку та інших життєво важливих органів.

На розвиток захворювань, пов’язаних зі спекою, впливають високий рівень вологості, ожиріння, гарячка, зневоднення, вживання деяких рецептурних ліків, алкоголю, хвороби серця, поганий кровообіг, психічні розлади, сонячні опіки.

Хочу окремо наголосити на симптомах сонячного удару. Він може виникнути через декілька годин після дії прямих сонячних променів, людина може і не пов’язати свій стан із перегрівом. Спочатку виникає головний біль, може підвищуватися температура тіла, у т. ч. до 40 і вище градусів, з’являтися нудота, блювота, розширюються зіниці, далі — судоми. Всі ці явища зумовлені набряком головного мозку, потенційно небезпечним явищем. Тому, якщо у когось виникли такі симптоми, — це привід звернутися до екстрених медичних служб, а поки вони в дорозі, покладіть постраждалого у положення із трохи піднятими головою та ногами, зніміть верхній одяг, дайте велику кількість води, змочіть шкіру обличчя водою, накладіть холодний компрес на лоб і шию, можна загорнути потерпілого в мокре простирадло, при блювоті треба повернути його набік.

Бережіть себе та своїх близьких.

                                          (Всеукраїнська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ