Треба знати: ЯК ПРАВИЛЬНО ВИКОРИСТОВУВАТИ ГЕНЕРАТОР

За матеріалами інтернет-видань 20.07.2024 101
  • До уваги споживачів

Підготувала Софія СОШКО.

Не хочеш, а мусиш — так можна назвати купівлю цього приладу через постійні відключення електроенергії. Тільки багато хто забуває, що портативна електростанція є джерелом підвищеної небезпеки. Тож як запобігти перетворенню джерела енергії у джерело трагедії? Ми узагальнили рекомендації фахівців Державної служби з надзвичайних ситуацій про правила безпечного користування генератором.

Перш ніж придбати прилад, почитайте відгуків споживачів. Купуйте лише сертифіковану продукцію і тільки в ліцензованих точках продажу. Уважно дотримуйтесь інструкцій виробника.

Під час роботи генератор виділяє чадний газ, який є небезпечним для життя і взагалі не повинен потрапляти до приміщення. Він та пальне мають використовуватися суто на відкритому повітрі на відстані не менш ніж 6 метрів од вікон, дверей та гаражів. Допускається встановлення електрогенератора біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 м. Генератор необхідно розмістити на рівному надійному майданчику. Ставити його у квартирі, зокрема на балконі, категорично забороняється.

Тримайте прилад сухим, захищайте від дощу та затоплення. Дотик до мокрого генератора або пристроїв, під’єднаних до нього, може призвести до ураження електричним струмом.

Заправляти генератор потрібно на відкритому повітрі, перед заправленням дайте йому охолонути. Пальне, пролите на гарячі деталі двигуна, може спалахнути.

Обов’язково придбайте вогнегасник і тримайте його поруч, у легкодоступному місці.

Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання слід усувати негайно.

Перед першим підключенням слід перевірити технічні характеристики, специфікацію і потужність моделі генератора. На вилках електроприладів обов’язково має бути заземлюючий контакт.

Перед пуском генератора перевірте стан електропроводки та усуньте пошкодження. Також необхідно усунути перекручування дротів, контакт із гарячими поверхнями, наявність корозії на контактах. Електричні елементи генератора необхідно заземлити.

Генератор не бажано вмикати в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Варто уникати контакту з елементами приладу, що обертаються.

Під час роботи генератора контролюйте його технічний стан. У разі виявлення підтікання пального, мастила або якщо ви почули сторонні звуки, що свідчать про несправність приладу, негайно вимкніть і знеструмте його.

Пальне та мастило для генератора треба зберігати окремо, на відстані не менше 10 м до суміжних об’єктів (будівель, автомобілів) у спеціальних каністрах. Найбезпечніше тримати їх у провітрюваній окремо розташованій зоні з навісом та обмеженим доступом сторонніх і дітей. Не допускайте проливу пального, щільно закривайте каністри. В разі проливу пального посипте це місце піском, який потім зберіть у металевий ящик чи відро.

Якими повинні бути ваші дії, якщо генератор раптово загорівся? Перше, що треба зробити, — негайно повідомити про це ДСНС за телефоном 101 і назвати місцезнаходження об’єкта, обстановку на пожежі, наявність людей, назвати своє прізвище; вжити (за можливості) заходів стосовно гасіння (локалізації) пожежі первинними засобами пожежогасіння. Найкраще застосовувати вогнегасник для гасіння пожежі класу В (горіння рідких речовин або твердих речовин, які розтоплюються). Зазначену інформацію можна знайти на його етикетці. В інших ситуаціях можливе використання щільної ковдри, якою слід накрити генератор.

У процесі експлуатації приладу забороняється:

- вносити зміни в конструкцію генератора;

- розміщувати його в замкненому приміщенні без вентиляції, а також у вибухонебезпечному середовищі, у підвалах та у приміщеннях з можливим перебуванням людей;

- курити та користуватися джерелами відкритого вогню під час заправки і експлуатації генератора;

- відкривати кришку бака при працюючому приладі;

- заправляти генератор при працюючому або не охолодженому двигуні;

- об’єднувати генератори у ланцюг;

- змішувати різні види мастил та пального;

- перевищувати максимально допустимий струм вихідного роз’єму генератора.

                                             (Всеукраїнська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")​​​​​​​


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ