Через податкову реформу українці можуть втрачати третину своєї зарплати

За матеріалами інтернет-видань 24.01.2022 1640

Таке підводне каміння виявила в податковій реформі бухгалтер-експерт аутсорсингової компанії Accountor Тетяна Шеремет повідомляє BizToday. Об'єднання трьох окремих податків в один та його зниження, передбачене цією реформою, може призвести до зворотного результату - зарплата працівників не зросте, як обіцяють автори реформи, а навпаки, зменшитися.


Влада має намір об'єднати три податку, які зараз сплачуються із зарплати працівників: податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), військовий збір та єдиний соцвнесок. Нині їхні розміри такі: ПДФО – 18%, військовий збір – 1,5% та єдиний соцвнесок – 22%. У результаті виходить 41,5% заробітку.

Після об'єднання цей податок хочуть знизити до 30%, а потім поступово зменшити його ще на 5% - до 25%. Начебто виходить беззаперечна економія зарплати. Проте Тетяна Шеремет каже, що все залежить від того, що буде обрано за основу оподаткування.  

Адже за чинною нині системою оподаткування ці три податки ділять між собою роботодавець і найманий працівник. Роботодавець платить із зарплати, нарахованої працівникові, єдиний соцвнесок ще до того, як це нарахування буде здійснено. Тобто працівнику нараховують зарплату вже з відрахованим із неї соцвнеском. А далі вже з його зарплати беруть ПДФО та збір.

Однак якщо працівника зобов'яжуть повністю сплачувати цей податок самому з нарахованої йому зарплати, то йому доведеться віддати замість 19,5% зарплати аж 30%.

"Якщо об'єднувати все в один податок, то хто буде його платником? Якщо співробітник, то це збільшить податкове навантаження на населення. Чи не призведе це до ще більшої "тінізації", адже не кожен працівник матиме можливість платити третину заробітної плати до бюджету?" ", - каже бухгалтер.

А якщо всі податкові витрати ляжуть на плечі роботодавця, то в цьому також нічого хорошого. Йому доведеться збільшувати фонд зарплати, а в нинішніх умовах це не кожному під силу. Втім, є у такій реформі й незаперечні переваги, каже експерт - це спрощення адміністрування податків та ведення бухгалтерської звітності. 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ