Чи стане Белюхова Могила в Підгородньому черговою розритою могилою в Січеславщині?

Марина Бабич 24.03.2023 3473
Чи стане Белюхова Могила в Підгородньому черговою розритою могилою в Січеславщині?

Здавна в Україні  місця поховань відзначалися особливою аурою і енергетикою. Сюди приходили люди  доторкнутися до  вічності,  розгадати  таємниці минулого, побути сам - на - сам, почути голоси предків. На декого саме тут сходило осяяння, і ставалося багато див, про які людський поголос не давав забути. Земля дихає нашими курганами і майданами, де пращури переходили в інший світ і для нас позначали ці святі місця. Схоже, що невидимий ментальний вузлик, міцно зав'язаний давніми українцями, сьогодні нахабно рубають і знищують самі ж українці. Або ті, хто так тільки зветься. Невже праці видатних археологів не вкарбували їм в мозок, що могили тривожити - це собі життя зменшувати. Ти витягаєш із землі дорогоцінний пазл, який віками там був, порушуєш не паперовий закон, де заплатиш коштами, а руйнуєш закономірності буття на окремій ділянці землі, де стоїш. Всі ці міркування оточили мене, коли прочитала у ФБ гнівний пост ГО "Дивна Україна". Йшлося про знищення у Підгородньому Белюхової Могили. За словами Ольга Филь із "Дивної України", курган Могила Моністо (Белюхова Могила) у   Підгородньому  - ІІ тис. до н. е. - знаходиться біля насосної станції та бази відпочинку «Самарський залив», на березі Самарської Затоки.

 

"Нам замість цієї пам'ятки пропонують побудувати елітний комплекс відпочинку для обраних!" - збунтувалася Ольга Філь.

Вона, зокрема, зазначила, що  в Дніпропетровській області на обліку перебуває 7500 курганів,  які охороняються згідно закону України.

"З такою чисельністю курганів Дніпропетровщина мала б собі здобути статус археологічного заповідника! Тим паче, що величезна кількість артефактів вже з розорених наших курганів прикрашають музейні й приватні колекції світу. І це наша з вами історія, яка наразі не є об'єктом гордості за свою землю, важливим туристичним напрямком економічного розвитку регіону, а є  фактом бездумного розкрадання вікових святинь і уривання земної могутності і сили. Бо звідки ж тій силі взятися, якщо культурна спадщина нівелюється розчерком пера посадовця?"- справедливо обурюється багаторічна захисниця екосистем Січеславщини.

Іван Гайдук, хранитель курганів Підгородненської громади, вважає, що курган "Белюхова Могила" знищують без дозволу міської ради, без дозволу громади, яка, навряд чи, погодилася б на таку руйнацію. Значить, є замовлення, - вважає пан Іван. І щоб пересвідчитися в цьому, проглянемо документ Ірини Шабельникової на проведення наукового дослідження у місті Підгородньому, вулиця Дачна, 22, де чітко вказано: "різночасові археологічні об'єкти в межах кургану 6068".

 


За словами Івана Гайдука, Белюхова Могила іменується від прізвища козака Белюха, який після служби в козацькому війську оселився на цих землях доживати старості. Втім, за легендою, загинув у важкому бою з татарами. Судячи із віку Могили, друге тисячоліття до нашої ери, у ній до становлення Козаччини в Україні (XV ст. - XVIII ст.) поховано ще не один десяток видатних постатей, які своїм життям і смертю прикипіли до цього мальовничого Підгородненського краю.

"То навіщо будити пращурів, щоб на їхніх кістках розважалися та відпочивали нащадки? Але у Великому Всесвіті все не так працює...", - підкреслив Іван Гайдук.

На думку жительки Підгороднього Надії Харитонової, руйнація Могили - це повна зневага до громади.

"Якесь панство вирішило, що ми - холопи, і можна вирішувати на власний розсуд, яку територію зробити своєю? Не за це воюють наші хлопці, щоб ми мовчали і терпіли таке ставлення. Не до нас, так  до наших святинь. Бо не ми це будували, щоб руйнувати. І ця  світоглядна війна  з манкуртами продовжуватиметься доти, доки вони перестануть ними бути. І допоможе нам рідна земля, яка віками захищала Белюхову Могилу і, звичайно, усіх нас!"- зазначила Надія Харитонова.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ