Досить бути сировинним придатком. Україна від сировинного експорту переходить до розвитку переробки і тваринництва
Міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль наголошує, що аграрна галузь країни зосереджується на глибинній переробці, створенні доданої вартості, впровадженні інновацій, справедливій торгівлі та інтеграції до європейського ринку. За його словами, саме ці напрями визначають стратегічний розвиток сільського господарства та його роль в економіці України, пише agronews.ua.
«Сьогодні потужність переробки в Україні – 22 млн тонн при завантаженості лише 65%. Але ми досі експортуємо сою і ріпак як сировину. У той час як 95% соняшнику вже переробляємо всередині країни. Якщо вдалося з соняшником — вдасться і з іншими культурами. Важливо збалансувати ринок: наразі маємо 20% – тваринництво і 80% – рослинництво. В Європі середній показник 50/50. А у промислово розвинутих країнах тваринництво – 80%», – наголосив Міністр.
Віталій Коваль зазначив, що в Україні необхідно розвивати м’ясне та молочне тваринництво, свинарство, птахівництво. Це створює мультиплікатор: рослинництво працює на шрот, який іде в тваринництво, а далі – в харчову промисловість. Це і є шлях до агроіндустріальної моделі економіки.
«Наше завдання – не просто вирощувати, а створювати продукт із високою доданою вартістю тут, в Україні. Це шлях до економічної стійкості, конкурентоспроможності на світовому ринку й достойного майбутнього для українського села. Ера сировинної країни – позаду. Настає ера ефективної України», – зауважив Віталій Коваль.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я