Дунай - неліквідний канал збуту, - ВАР

За матеріалами інтернет-видань 07.09.2023 485
Дунай  - неліквідний канал збуту, - ВАР

Станом на 1 вересня запаси пшениці в Україні становлять 22 млн.  тонн. Це  дещо менше минулорічного показника. Україна могла б щомісячно експортувати 3 млн. тонн зерна через дунайські порти. Але тепер такі обсяги вивозити неможливо. Про це зазначають експерти ВАР.
На їх думку, пшениця з України за перші чотири дня вересня експортувалася переважно автомобільними та залізничними поставками. Наразі експорт становить понад 100 тис. тонн зерна.
Зазначається, що частіше за все вагони-зерновози їдуть на Констанцу, а з українських портів експортується не більше 30%. Наразі потенціал дунайських портів є нереалізованим.

"Через бомбардування портів трейдери не ризикують займатися зберіганням зерна, а пряма перевалка займає більше часу, ніж відвантаження зі складів. Тому є ризик затоварювання. До того ж, кожне бомбардування призводить до здорожчання фрахту. Постійне зростання вартості фрахту та небажання затоварювати склади - роблять Дунай неліквідним каналом збуту”, - зауважили аналітики.

Вони, зокрема, повідомили, що мінімальна умовна ціна на фуражну пшеницю в дунайських портах стартує від 140$/т, максимальні цінники знаходяться у діапазоні 150-154$/т. Ціни на умовах DAP Румунія становлять близько 220$/т.

Всеукраїнська Аграрна Рада

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ