«У поле заходили на свій страх і ризик...»

За матеріалами інтернет-видань 07.09.2023 249
«У поле заходили на свій страх і ризик...»

Програма USAID АГРО підтримує невеликих агровиробників з деокупованих територій. Навесні 2023 року понад 8200 українських агровиробників, зокрема у деокупованих, прифронтових та постраждалих від війни регіонах, отримали від USAID 6,300 тонн добрив, а також насіння для посіву понад 48,300 гектарів соняшника та 15,000 гектарів кукурудзи.
Одним із агровиробників, який отримав насіння соняшника від Програми, був Володимир Черняк, фермер з Херсонської області. Його земельні наділи були територією лінії фронту, де пів року тривали бої. Родина покинула господарство, але після звільнення повернулася до нього. Тут пан Володимир застав пошкоджену техніку, зруйновані склади, заміновані поля. Бракувало коштів на відновлення техніки, розмінування і насіння.

"Програма АГРО вчасно надала допомогу, бо ми були в шоці.  Два наші склади були знищені, продукція згоріла. А в полях – незібраний врожай, але ми не змогли зайти туди повністю… І до сьогоднішнього дня ми обробили тільки третину своєї площі. У поле заходили на свій страх і ризик, з хлопцями з металошукачами, самі ходили продивлялися всі ділянки. Як повернути те, що ми втратили? Ми дуже засмучені. Але хай краще воно буде розбите, але наше, ніж ціле та не наше», – розповів Володимир Черняк.

За його словами, техніка господарства залишилася на місці, її не розікрали, як у багатьох інших випадках, але машини зазнали значних пошкоджень. Дещо вже вдалося відновити, дещо ні. До війни фермер придбав у кредит сівалку, дискову борону.  Але господарство фактично пропустило сезон, не отримало жодних доходів, і не може ні виконати кредитні зобов’язання, ні забезпечити себе необхідним для подальшої роботи.
Незабаром з отриманого насіння від Програми АГРО фермер збиратиме врожай соняшника, і сподівається, що тоді, після збуту, в нього будуть кошти на відновлення господарства і наступну посівну.

"Завдяки підтримці ми відновимося, як би важко і боляче не було, зупинятися не можна. Тоді окупанти доб'ються своїх цілей", - зазначив Володимир Черняк, і своєю  вірою заряджає постраждалих побратимів-фермерів.

 

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ