Фермери збільшують площі під кавунами і динями
Світлана Цибульська, AgroPortal.ua
Уже третій рік кавуни вирощують по всій Україні, адже овочівництво та баштанні постраждали на значних територіях Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Одеської областей. Через ці обставини фермери почали садити кавун і виявили, що солодку ягоду високої якості можна отримати не лише на півдні, а й на Закарпатті, в центральних та східних областях.
Торік на Рівненщині вперше почали вирощувати кавуни в промислових масштабах відразу близько десяти агропідприємств. На Кіровоградщині під культуру виділили 3 тис. га. До підприємств, які займаються реалізацією баштанних (ФГ «Родюче», СФГ «Флоря»), торік доєдналися господарства, які реалізовували кавуни прямо з поля через торговельну мережу на території громади. Тобто задумка спрацювала, і сільгоспвиробники змогли перекрити втрачені обсяги баштанних з південних областей, зокрема Херсонщини.
За даними ТОВ «Енза Заден Україна», у перший рік повномасштабного вторгнення росії продажі насіння кавуна зросли приблизно в 1,5 раза, 2023 року — в 2,5 раза.Нині планується новий баштанний сезон, і, за оцінками експертів, фермери можуть ще збільшити насадження кавунів, проте не в таких масштабах, щоб створити перевиробництво на ринку.
Кавун освоює центральні регіони та теплиці на Львівщині
У ФГ «Родюче» на Кіровоградщині площу під кавунами будуть збільшувати. Торік сіяли культуру на 20 га, цього року заплановано вже 30 га. У господарстві кавуни почали вирощувати після повномасштабного вторгнення.
Сезон був успішним, зважаючи на те, що частина півдня тимчасово окупована. Весь урожай вдалося реалізувати, ціною були задоволені. Наш регіон не південний, але доводиться адаптувати центральні області до вирощування кавунів. Є агротехнології, зараз здобуваємо досвід, щоб успішно вирощувати цю культуру.
Кавуни вирощують розсадою для прискорення процесу вегетації, щоб вистачало сонця.
За словами Геннадія Тактарова, господарству найбільше бракує коштів та досвіду. З насінням і добривами проблем немає. Крім кавуна, вирощують овочі — цибулю, помідори у відкритому ґрунті.
На Згурівщині Київської області у ФГ «Чайка-2» кавун вирощують уже 10 років. За цей час освоїли технології та знайшли той ідеальний «рецепт», як його виростити солодким, соковитим, смачним та свіжим, оскільки відразу з поля доставляють до споживача.
Коли кавун зі Згурівки вивозиться машиною на Харківський масив Києва, то всі інші продавці, навіть із Херсона, звідти їдуть. Вони знають, що з нами конкурувати за якістю та смаком дуже складно. До того ж маємо роками напрацьованих споживачів, які чекають саме згурівського кавуна.
Наразі фермери вирощують кавуни не лише у відкритому ґрунті, а й у теплицях. Прикладом може слугувати одна з найбільших теплиць Львівщини у ТзОВ «Сотеко», де з 7 га підприємство щороку збирає до 3 тис. т свіжих овочів, зокрема й кавунів.
Насіння кавунів цього сезону купували більше та розібрали швидше
Як розповіли в ТОВ «Енза Заден Україна», площі під кавуном можуть зрости на 20-30% і більше. Але цей факт аж ніяк не свідчить, що буде перевиробництво. Є очікування, що це врешті-решт збалансує ринок, який останні два роки був хаотичним.
Раніше на Херсонщині баштанними займалися переважно середні та малі фермери, а також одноосібники, багато з яких вирощували продукцію з сортового насіння. Тепер кавуном зайнялися такі ж фермери практично з усіх регіонів, які мають 1-5 га та більше цієї культури. Але до вирощування вони підійшли відповідально, стали використовувати гібридне насіння, яке дорожче, але дає стабільний результат.
За його словами, найбільшим попитом користуються кавуни типу Кримсон Світ. В асортименті «Енза Заден Україна» ще є кавун Тамтам (гібрид раннього делікатесного кавуна типу Тайгер), який має високі смакові якості, незвичний колір шкірки та продовгувату форму, що вирізняє його на ринку.
У ТОВ «Еліта Сідс», яке є постачальником насіння овочевих із Німеччини, Франції, Угорщини, теж підтверджують, що цьогорічні продажі насіння кавуна збільшилися щонайменше на 15% від показника попереднього року. Переважна кількість замовлень насіння здебільшого сконцентрована в Полтавську, Дніпропетровську та Одеську області. А найбільш затребуваними з ще наявного у компанії асортименту є кавуни Кримсон Світ, Ау Продюсер, Шуга Бебі та Чарльстон Грей.
Тим часом у «Енза Заден Україна» акцентують увагу, що попит покупців вищий на кавуни, ніж на диню. Тож фермери орієнтовані на вирощування кавунів, і якщо постане вибір між динею та кавуном, вони оберуть останній.
Також спостерігається зростання зацікавленості фермерів до нішевих типів дині — П’єл де Сапо, Амарілло, Канталуп. По-перше люди, які повернулись з-за кордону, спробували там ці дині й хочуть купувати їх в Україні. По-друге — такі дині мають ширше вікно збуту, деякі можуть зберігатися до п’яти місяців, а це вже дуже важливо для фермерів, продавців на ринку та супермаркетів.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я