«Слова і кулі», - твір про війну, в якій кожен українець стає легендарним

За матеріалами інтернет-видань 19.04.2024 327
«Слова і кулі», - твір про війну, в якій кожен українець стає легендарним
   Олена Рибка, заступник директора з наукової роботи в Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди, заступник головного редактора в Vivat, сторінка ФБ.
   Сьогодні в нас особливо багато передзамовлень, але є один проєкт - "Слова і кулі", у якому дуже багато голосів - і не менше слів, які відгукуються, які фіксують настрої й думки різного часу, а водночас думки й настрої, що з нами назавжди:
   "Тепер я розумію, що книжка «The Ukraine» була доволі точно написана. Недосконалі, але прекрасні люди. Остання фраза у книжці — «Люди прекрасні, навіть коли самі цього не розуміють». І зараз я бачу все те саме, але за інших обставин та іншої ситуації. І ці обставини значно трагічніші. Кожна людина зараз стає легендарною по-своєму", - письменник і воїн Артем Чапай.
"Всі ми — всередині війни, всі ми нею зачеплені" Halyna Kruk
"Побратимство — найвища цінність моєї нової реальності" Oleksiy Sinchenko
"Побачите, цю війну досліджуватимуть у всьому світі як зразок того, як можна протидіяти злагодженою, вмотивованою меншістю проти самовпевненої, хаотичної більшості, метою якої є тільки руйнація.
   Для армії руйнація — це дуже погана мотивація. Для перемоги потрібна інша мета — відстояти своє, захистити своє. Я не буду оригінальним: за нашими плечима, плечима українських солдатів — наші діти. І ми про це знаємо" Bogdan Kolomiychuk
   "Перед повномасштабним вторгненням були різні сни. Потім вони почали збуватися. Минулий рік — це суцільне дежавю. Іноді мені здається, що ці сни — маркери маршрутів. Останнє, що пам’ятаю, — дорога. Суцільна довга дорога. Куди вона веде? Не знаю. Можливо, додому?" Valeriy Puzik
   "Пряма мова нині важить багато. Сьогодні загалом часи прямої мови. Саме тому ми такі монологічні. Це теж прикмета часів, коли говорять оглушені, — важливість передусім висловитись, викричати себе, ословити свій новий стан, нові емоції, спробувати дібрати відповідники до нового досвіду — того, який іще вчора видавався неможливим", - Сергій Жадан [офіційна сторінка]
   «Слова і кулі» — це розмови з людьми, які роками творили український літературний процес і розвивали українську журналістику, а тепер перетворилися з оповідачів на суб’єктів історій – тих, хто оберігає наше теперішнє й робить можливим наше майбутнє.
   До книжки входить 24 інтервʼю: Артем Чапай, Дмитро Крапивенко, Галина Крук, Анатолій Дністровий, Олексій Сінченко, Вікторія Амеліна, Андрій Любка, Богдан Коломійчук, Валерій Пузік, Петро Яценко, Ігор Мітров, Ярина Чорногуз, Катерина Міхаліцина, Євгенія Подобна, Максим Кривцов, Максим Скубенко, Тетяна Огаркова та Володимир Єрмоленко, Павло Стех, Сергій Шебеліст, Павло Вишебаба, Дмитро Лазуткін, Леся Ганжа, Федір Шандор, Олександр Михед.
   Проєкт «Слова і кулі» з’явився з ініціативи культурновидавничого медіа Читомо та PEN Ukraine і став можливим за сприяння Національного фонду на підтримку демократії (NED).
   Передмову «Такі, як були. Зовсім інакші» написав для видання Сергій Жадан.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ