Франція допоможе українським хліборобам з посівним матеріалом

За матеріалами інтернет-видань 15.12.2022 341

Франція допоможе українським аграріям з посівним матеріалом

Фото: з відкритих джерел

        Заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових транформацій і цифровізації Денис Башлик взяв участь у робочому візиті української урядової делегації, яку очолив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, до Франції.

     У Парижі відбулася Конференція «Солідарні з українським народом», яку відкрив Президент Французької Республіки Емманюель Макрон. Він підтвердив всебічну підтримку України та надання додаткової допомоги нашій державі на відновлення енергосистеми та інших галузей, що постраждали внаслідок терористичних російських ракетних атак.

Також у французькій столиці відбувся «Форум із економічної стійкості та відбудови України» та низка інших заходів за участю представників профільних міністерств.

     Під час зустрічі очільника українського Уряду з Міністром економіки, фінансів та промислового і цифрового суверенітету Французької Республіки Брюно Ле Мером було підписано декілька угод. Зокрема:

Договір гарантії між Урядом України та Європейським банком реконструкції та розвитку про залучення 300 млн. євро кредиту для «Укренерго» на екстрене відновлення мереж електропередачі. Кошти також супроводжуються грантом у 70 млн євро від Нідерландів на закупівлю високовольтного обладнання.

Крім того, двосторонню угоду з ЄБРР уклала Франція. Домовленість передбачає ще 100 млн євро допомоги для України.

      Угода з Урядом Франції щодо постачання рейок для «Укрзалізниці» виробництва французької компанії Saarstahl на суму до 37,6 млн євро.

Довгострокова Дорожня карта між Урядом України та Урядом Франції щодо започаткування програми підтримки цифрової галузі України.

Меморандум між «Укравтодором» та Matiere про постачання мостів на суму близько 25 млн євро.

       Розглянули питання щодо надання допомоги агросектору України. Французькій стороні передано лист про програму надання державних гарантій Уряду Франції через інвестиційний банк Bpifrance Assurance Export на експорт посівного насіння до України на суму орієнтовно 20–25 млн євро.

У рамках Форуму заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Денис Башлик зустрівся з представниками Міністерства економіки Франції, а також насіннєвих компаній та асоціацій. Відбулася панель, присвячена стану українського агросектору та його нагальних потреб, в якій взяли участь представники понад 50 французьких компаній, фермери, трейдери, виробники агропродукції.

       «Український агросектор, який зазнав величезних втрат через війну, потребує підтримки. Зокрема, у забезпеченні генераторами та насіннєвими матеріалами. Дякуємо французькій стороні за розуміння наших потреб та надання фінансової допомоги, що буде спрямована на закупівлю насіння», — зазначив Денис Башлик.

Він додав, що європейці вражені стійкістю й здатністю українських аграріїв працювати в умовах війни та запевнили, що й надалі готові надавати всебічну підтримку.

   "AGROREVIЕW".


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ