Фундаментом держави є культура, - Августин Волошин

За матеріалами інтернет-видань 17.03.2024 451
На зображенні може бути: 1 особа та текст «августин волошин (17.03.1875-19.07.1945) .07.1945) ".фундаментом держави € культура, що лучить BCİ елементи y державну цалсть"»
     Софія Федина, народний депутат, сторінка ФБ.
    Сьогодні 150 років від дня народження Августина Волошина, українського релігійного, культурного, політичного діяча, прем’єр-міністра автономного уряду Карпатської України, Президента Карпатської України.
   Священник, який став політиком, аби визволити народ від чужоземного панування, зумів перетворити Закарпаття, яке 900 років було відірвано від Великої України, на край із високим рівним українського самоусвідомлення.
   Він видав перший підручник українською мовою та ще понад 40 книг. Від молитовників та церковної літератури до інструкцій щодо створення кооперативу, щоб люди могли самі заробляти собі на життя!
Августин Волошин був унікальним педагогом, який залишив нам велику спадщину в цьому напрямку.
   Його невтомна діяльність сприяла формуванню національної самосвідомості на Закарпатті. Завдяки його багатолітній просвітницькій та рішучій політичній роботі закарпатці обрали питомо український Сойм, який в 1939 році і проголосив незалежність Карпатської України.
   Августин Волошин став талановитим політиком, але в першу чергу був духівником і розглядав народну волю через призму християнства. Тому свій Заповіт він завершує словами "Мир Божий, що вище всякого розуму, нехай хоронить серця ваші й мислі ваші в Христі Ісусі".
  В соцмережах є багато дописів про Августина Волошина. За одним із них можна почути його праведний голос Борця за Волю України, а саме - виступ на Соймі Карпатської України.
Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ