Геніального Василя Стуса 44 роки тому ув'язнив кремль

За матеріалами інтернет-видань 03.10.2024 36
Геніального Василя Стуса 44 роки тому ув'язнив кремль
  Сорок чотири роки тому, 2 жовтня 1980-го, завершився суд над геніальним поетом Василем Стусом. Він відмовився від призначеного йому адвоката віктора медведчука, намагався сам здійснити захист.
  Поета вивели із зали суду і вирок (10 років примусових робіт і 5 років заслання) зачитали без присутності підсудного.
   Ганна Черкаська, видавець, мережа ФБ.
   Василь сказав дружині Валентині, що такого терміну не витягне. Вирок дорівнював скону.
До Дня народження українського поета, нескореного борця ...
   Кримінальна справа відносно Стуса була порушена 13 травня 1980 року, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою було застосовано 15 травня 1980 року. Поета звинуватили в тому, що він вчинив дії з виготовлення, зберігання і розповсюдження «з метою підриву та ослаблення радянської влади ворожої літератури, що порочить радянський державний і суспільний лад», чим начебто скоїв злочин, передбачений ст. 62 ч. 2 КК УРСР.
   Адвокат медведчук вступив у справу на підставі ордеру, виданого Шевченківською юридичною консультацією Київської міської колегії адвокатів.
   Після вступу у справу медведчук написав заяву про надання дозволу на побачення в СІЗО КДБ УРСР з підсудним Стусом «для согласования вопросов, касающихся его защиты в суде».
   «Коли Стус зустрівся з призначеним йому адвокатом, то відразу відчув, що медведчук є людиною комсомольського агресивного типу, що він його не захищає, не хоче його розуміти і, власне, не цікавиться його справою. І Василь Стус відмовився від цього адвоката», (Сверстюк Євген. Одвічний сценарій).
   Василь Стус помер у тюремному карцері табору особливого режиму. Це сталося 4 вересня 1985 року...
   А перед цим нобелівський лауреат Генріх Бьолль висунув Василя Стуса на здобуття Нобелівської премії з літератури. Взаємозв'язок між цими двома подіями абсолютно видимий.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ