УВАГА! НЕБЕЗПЕЧНА ХВОРОБА ПОШИРЮЄТЬСЯ НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ

За матеріалами інтернет-видань 03.10.2024 39

В першу чергу масово хворіють діти

Кожні 3-4 роки в Україні спостерігаються спалахи кашлюку. Зараз одним із осередків стала Дніпропетровська область.

У селі Павлівка Кам’янського району виявлено випадок захворювання одразу п’ятьох дітей з родини внутрішньо переміщених осіб. Про це пишуть місцеві ЗМІ.

Кашлюк, або коклюш, — це високозаразне респіраторне захворювання, спричинене бактерією Bordetella pertussis. Ця бактерія має цікаву особливість: вона виробляє токсин, який паралізує війки епітелію дихальних шляхів, що призводить до накопичення слизу і провокує характерний кашель.

Захворювання поширюється повітряно-крапельним шляхом і особливо небезпечне для немовлят через ризик серйозних ускладнень. Інкубаційний період може тривати від 5 до 21 дня, що ускладнює раннє виявлення та контроль поширення інфекції.

Назва “коклюш” походить від французького “coqueluche”, що означає “півнячий гребінь”. Це пов’язано з характерним звуком кашлю, який нагадує крик півня. Ще одна цікава особливість кашлюку — це циклічність спалахів. Вчені пояснюють це явище поступовим зниженням імунітету в популяції між епідеміями.

Вакцинація залишається найефективнішим методом профілактики кашлюку. В Україні вакцинація проти кашлюку входить до календаря обов’язкових щеплень.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ