Гідність нам у спадок передали предки

Марина Бабич 21.11.2023 393
Гідність нам у спадок передали предки

Сьогодні в Україні - День Гідності та Свободи. 10 річниця початку Євромайдану та Революції Гідності.
Як йдеться у прийнятій у 2021 році Постанові Верховної Ради, Революція Гідності стала одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.
Тоді звичайні студенти, підприємці, айтішніки, вчителі, пенсіонери зупинили сповзання України в авторитаризм. Вони  захистили цивілізаційний європейський вибір держави.
Саме тоді більшість громадян поза Майданом усвідомили, що Україна мусить жити вільно, незважаючи на політичну волю влади. Чи її безволля.  Голосами тисяч майданівців заговорила Свобода. За неї поклали життя Герої Небесної Сотні, чим заплатили надто високу ціну.
Найвиразніше привітання з сьогоднішнім Днем, на мою думку,  на ФБ - сторінці поета і громадського діяча Євгена Рибчинського. Ця публікація - просто констатація фактів, втім, досить сильна, щоб стати вітанням для нескорених.

"Причина війни Московії з Києвом не в кількості цапобазікаючих і не в прагненні України в євроатлантичні інституції, зовсім ні. Москва претендує на історію Київської Русі і на митрополію у православному світі, називаючи себе третім римом. Як засвідчила ця війна, їм байдуже навіть те, що українець говорить російською, якщо він вважає себе українцем. Завдання Москви знищити саму згадку про Україну і українців, нашу мову, наші пісні, нашу культуру і традиції. Московити вважають, що назвавшись русскімі, вони автоматично стають дотичними до історії русів, русичів, русинів. Але це те саме, що спорідненість графа і графина. Їм навіть не зрозуміти, що Україною в часи Русі називали рідну землю, батьківщину. Їм все мариться земля «у края». Цапоподібні! Їм не збагнути, що в нас не говорять «у края», бо в нас це біля, поруч і поряд. Як би там не було, а найголовніше через десятки років після перемоги не прогавати черговий міф про братні народи!"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ