І про аграрні розписки в електронному форматі також

За матеріалами інтернет-видань 16.03.2024 351

 

Марина ТІШКОВА.

Зимовий політичний сезон, ніде правди діти, був напруженим. Після єдності — принаймні публічної, яка демонструвалась у вищих ешелонах влади та в суспільстві впродовж першого року повномасштабної війни, закономірно повернулися звичні суперечності. Які, ясна річ, не минули і парламенту.

 

ЗАКОНОПРОЄКТ про нові правила мобілізації нині питання номер один для депутатів. До другого читання було подано 4195 правок. Це хоч і не найбільше (рекорд — понад 16 тисяч), але таки чимало. Втім, за прогнозами Голови Верховної Ради Р. Стефанчука, закон, імовірно, ухвалять до кінця березня. В перший тиждень якого, як з’ясувалося, було заплановано два пленарні засідання. Парламентарі в сесійній залі, однак, не зібрались, хоча, як запевняють депутати з опозиції, у порядку денному була низка інших важливих питань. Представники фракції партії «Європейська Солідарність» з обуренням повідомили, чому зірвалися засідання: «монобільшість» заявила, що необхідно підготувати воєнний звіт для сенату США, тому, мовляв, вони зайняті формуванням груп, аби поїхати в зону бойових дій. Глава фракції «Слуга народу» Д. Арахамія у відповідь на критику відреагував так — нині для парламенту є пріоритетнішим «більше працювати з військовими — на передовій, у навчальних центрах, у пунктах постійної дислокації». Водночас депутат від «Голосу» Р. Костенко зауважив, що він і його колеги з Комітету нацбезпеки та оборони не відлучаються у пленарні дні, натомість плануючи важливі поїздки в інші. Щодо скасування засідань, то, за його інформацією, насправді наразі нема голосів для ухвалення законів, бо багато парламентарів перебувають за кордоном. Начебто у відрядженнях.

Власне, варто згадати і про це. Члени фракцій «Євросолідарність» та «Голос» заявляють, що їх під різними приводами не випускають у міжнародні відрядження. Ба більше, цим навіть стурбований Європарламент. Заступник Голови ВР О. Кондратюк (обрана від фракції «Голос») запропонувала переглянути порядок міжнародних відряджень. З її слів, нинішнє «регулювання» закордонних поїздок може розглядатись як невибіркове обмеження політичної діяльності. Більше того, під час війни не можна нехтувати будь-яким політичним ресурсом, який може представляти Україну на міжнародній арені.

Утім, упродовж останнього зимового місяця депутати займалися не тільки суперечками та міжпартійною боротьбою. Ухвалено Закон «Про електронні аграрні розписки». Від цього документа, повідомляється, залежало фінансування Світовим банком. Аграрна розписка як інструмент дає змогу сільгоспвиробникам використовувати майбутній урожай як заставу і, таким чином, отримувати доступ до кредитних ресурсів на вигідніших умовах. В асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» схвально оцінили ухвалення закону. За даними аналітиків, система електронних розписок діятиме паралельно зі «звичайною», її суть полягає у спрощенні і здешевленні їх оформлення. Нині це вельми актуально, бо очікується зростання попиту виробників на зовнішнє фінансування через збитки, завдані повномасштабною війною.

В останню п’ятницю лютого також було проведено «Годину запитань до уряду». Депутати спілкувалися переважно з першим віце­прем’єром — міністром економіки Ю. Свириденко. Наголошували на скаргах бізнесу з приводу тиску, щоправда, конкретної відповіді не одержали, лише запевнення, що мораторій на перевірки діє. Щодо болючої проблеми: запровадження Польщею, Словаччиною, Румунією, Болгарією та Угорщиною ембарго на імпорт сільгосппродукції, — Ю. Свириденко відповіла, що наразі головне завдання полягає у встановленні для українського бізнесу передбачуваних правил торгівлі з ЄС.

До речі, Голова Верховної ради Руслан Стефанчук заявив, що нині в Українському парламенті історично мінімальна кількість народних депутатів — 401. З його слів, це пов’язано з тим, що частину обранців було позбавлено депутатського мандату, а деякі склали його самі.

 Всеукраїнська газета захисту інтересів і прав селян "Сільські вісті"

 

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ