Майже 80% виробництва усієї хмелепродукції України у Житомирщині

За матеріалами інтернет-видань 03.10.2023 196
Майже 80% виробництва усієї хмелепродукції України у Житомирщині

Хмелярство в Україні має багату історію, але через відсутність чіткого законодавчого врегулювання використання натурального хмелю у харчовій галузі, його розвиток в Україні підтримують одиниці ентузіастів. І саме Житомирщина стала одним з головних центрів сучасного хмелярства в Україні. Про це йшлося у ході виїзного засідання комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.
Зазначалося, що Житомирська область  забезпечує майже 80% виробництва усієї хмелепродукції держави. А якість продукції наших виробників дозволяє їм успішно конкурувати з провідними країнами ЄС, такими як Німеччина, Чехія, Польща.
Активізація внутрішнього ринку зробить більш конкурентоспроможною продукцію українських виробників і на міжнародних ринках. Для цього необхідно лише законодавчо врегулювати порядок використання натурального хмелю та хімічних замінників у харчовій промисловості.
За словами Тараса Висоцького, першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України, Мінагрополітики представило  парламентському Комітету з питань аграрної та земельної політики  доопрацьований проект закону "Про хміль та хмелепродукти» (9234). У документі унормовано митні формальності імпорту; порядок перевірки хмелю при імпорті на відповідність мінімальних ринкових вимог; структура центрів, органів та видів документів з сертифікації. На території України запроваджується сертифікація хмелю.
Аграрії Житомирщини та науковці галузі у ході засідання наголосили, що готові збільшувати вирощування хмелю, забезпечувати переробну галузь вітчизняною сировиною та нарощувати експорт даної продукції.
За результатами проведення комітетських слухань, вирішили  врахувати   пропозиції від представників профільної галузі та наукових кіл та відобразити у профільному законодавчому акті.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ