МІЛЬЯРДИ З МАЙЖЕ ПОРОЖНІХ ГАМАНЦІВ

За матеріалами інтернет-видань 09.12.2023 356

 

                               ЦЕ АКТУАЛЬНО І КОРИСНО ЗНАТИ ЗАГОДЯ

Олег ГРИГОРЕНКО.

В Україні планують дозволити підприємницьку діяльність без реєстрації статусу «фізична особа  підприємець». Уже з січня наступного року наміряються запровадити новий податок для самозайнятих громадян.

«ЗАКОН про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо запровадження спеціального режиму оподаткування доходів, отриманих фізичними особами від здійснення окремих видів діяльності». Така назва вже винесеного на розгляд поточної сесії Верховної Ради законопроєкту №10166, авторами якого виступили глава парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, його перший заступник Ярослав Железняк та ще 16 депутатів. Документом передбачається легалізація тіньових заробітків самозайнятих громадян. При цьому від останніх не вимагається реєструватися підприємцем, вести чи подавати податкову звітність, переказувати суму податку.

Аби перейти на цю систему, потрібно буде через відповідний сайт подати заяву про обрання спеціального режиму оподаткування, базова ставка якого становитиме 6% доходу. Також у будь-якому самостійно обраному банку відкрити окремий рахунок, що стане єдиним для зарахування надходжень від підробітку. Щоразу, коли людина одержуватиме дохід, банк автоматично зніматиме з картки необхідну до сплати суму податку. При цьому, якщо сума доходу, отриманого протягом року, перевищить 153 розміри мінімальної заробітної плати (з 1 січня 2024-го — 1,086 млн грн на рік, або 90 525 грн на місяць), то до суми перевищення застосовуватиметься ставка 18%.

Пропонований законопроєкт стосується умовного «мікропідприємництва» осіб, які не зареєстровані як ФОП. Зокрема тих, хто призвичаївся заробляти репетиторством, у службах таксі та доставки товарів на кшталт Bolt, Glovo, Uklon, через сайти пошуку виконавців різних робіт та послуг, як-от Кабанчик, а також на платформах оголошень OLX, Promo, Izi. Також до цієї категорії самозайнятих належать ті, хто підробляє ремонтами, доглядає хворих або старих людей, прибирає в чужих оселях, лагодить на замовлення різні побутові прилади, дресирувальники та доглядачі домашніх тварин, няні, садівники, перукарі, масажисти і манікюрниці, медсестри, логопеди, фотографи, ті, хто проводить свята (тамада, ведучий)… У законо-проєкті загалом перелічено понад 20 напрямів самозайнятості.

Як сказано у пояснювальній записці до документа, новою системою оподаткування зможуть скористатися мільйони українців, які в такий спосіб сьогодні регулярно заробляють собі на життя чи просто вряди-годи десь підробляють. Автори законопроєкту, посилаючись на дані опитування Держстату й оцінку Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи, стверджують, що поточного року в Україні нараховується щонайменше 1,5 млн людей, які не мають роботи і при цьому не шукають її. Вочевидь, більша частина останніх і є цільовою аудиторією податкових змін.

Незабаром податківці почнуть активно виявляти тіньових самозайнятих осіб. Адже всі сайти з царини сфери послуг змусять автоматизовано надавати дані до податкової про заявлені суми виконаних робіт та обсяги продажів своїх користувачів. Тобто як тільки в Інтернеті людина «засвітила» свої послуги чи дала оголошення про продаж товару, а потім одержала гроші на карт-ку — потенційно вона вже на гачку у фіскальних служб.

Депутати очікують, що «спрощене оподаткування стимулюватиме громадян платити податки з нерегулярних доходів, що забезпечить до 10 млрд грн щорічних надходжень до держ-бюджету». Стосовно останнього, то економісти вважають цю суму вельми перебільшеною. Будьмо реалістами: не поквапиться народ масово заявляти про свої тіньові доходи, відкривати спецрахунки в банках і встановлювати касові апарати (РРО), як того вимагатиме закон. А у держави поки що немає важелів примусу для громадян, аби вони поголовно стали платити податки ще й зі своїх підробітків. Тож навіть у разі ухвалення законопроєкту той, хто працював неофіційно, зможе робити це й надалі. А саме такі настрої демонструє населення.

У соціальних мережах щодо нової податкової ініціативи влади чимало гнівних коментарів. Ось що пише самозайнятий співвітчизник, якому, щоб прогодувати велику родину, доводиться вдень гарувати на ремонтах чужих осель, а вечорами підробляти таксистом: «Влада вирішила залізти до кишень тих, хто сам створює собі робоче місце, не чекає від держави жодної подачки, ділиться скромним прибутком із ЗСУ, а уряд тим часом економить на них значні кошти, бо не треба виплачувати допомогу у зв’язку з безробіттям. А коли вже пішла така законодавча «гулянка», то є альтернативна пропозиція: чому б не внести законопроєкт, який зобов’яже «слуг» платити податок з їхніх зарплат «у конвертах» та прихованого майна? Надходжень до держбюджету точно буде більше!».

Між іншим, це вже друга спроба депутатів запровадити подібні податкові норми для самозайнятих осіб із тіньовими доходами. Авторами попереднього законопроєкту №8143, поданого торік у жовтні, була група народних депутатів, серед яких добре відома нашому читачеві своїми скандальними заявами про «неповноцінних» дітей голова парламентського Комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова. Тільки в її документі до вище перелічених видів діяльності самозайнятих людей додано ще й членів одного домогосподарства, які в ньому щось вирощують і продають. Тобто селян, які торгують власною городиною. Цей документ досі значиться як такий, що перебуває на розгляді у Верховній Раді.

Однак нині, стверджують експерти, є висока вірогідність схвалення законопроєкту №10166, який є, так би мовити, дещо вдосконаленою версією «законопроєкту Третьякової». Адже з наповненням бюджету-2024 складається практично безвихідна ситуація. І в Україні, де так поширена тіньова зайнятість, а населення з певних причин (хай і не від кращого життя) вимушене приховувати значну частину доходів від реєстрації, влада не вигадала нічого ліпшого, як ще більш потрусити кишені своїх найактивніших і найпрацьовитіших громадян.

Очікується, що в разі ухвалення цей закон набере чинності з 1 січня 2024 року. Та чи на часі він — з огляду на ситуацію в країні та широкий негативний суспільний резонанс? Навряд. А може, й справді було б доцільніше розпочати генеральне «податкове прибирання» не з простих українців, а з верхів?

"Сільькі вісті"

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ