Міноборони «забуло» про літню форму для бійців ЗСУ, - Тарас Чорновіл

За матеріалами інтернет-видань 20.03.2023 361
На зображенні може бути: 2 людини та текст «заступник кервника фракци "слуги народу" павло халимон, той що постачае 3су продукти утридорога, пịд час вi̇йни придбав розкишний масток центр киева.»
    Відштовхнуся від традиційно важливого тексту Дани Ярової (всім раджу її читати), яка знову нам нагадує, як доблесне Міноборони все про... Ну, нехай буде: профукало. Я просто трошки добавлю до висновків Дани своїх оцінок та коментарів.
    Міністр Олексій Резніков, який уже на цій посаді біля півтора року, вибрав звичну стратегію: "А я у мами дурочка - не доходить до мене". Він, коли заступав на посаду, клявся, що за пару місяців з усім ідеально розбереться. Це вже й тоді виглядало страшно безвідповідально на фоні воєнної загрози. Хоча я думаю, що він більш-менш усе з'ясував. А потім "старшіє таваріщі" порадили не ламати схеми. І він наплював на армію й виконав вказівку з Банкової.
Резніков заявив, що не знав про скандальний контракт МО на закупівлю  продуктів для армії
    Отже, що цього разу "не знав міністр"? Того, що до 15 квітня його відомство зобов'язане перевдягнути в літню форму всіх бійців. Ну, хоча б на лінії фронту, бо в зимовій уже не повоюєш, а просто напівроздягнутися - не варіант, бо так ні захисту, ні навішеної амуніції - пряма дорога до загибелі. Нинішнє Міноборони згадало про те, що скоро весна, лише в лютому й почало якось ворушитися. Уже все, навіть теоретично, не встигнуть. Літню форму зараз уже розвозити по підрозділах треба. Більше того, вже зараз не літню, а зимову пора контрактувати. Але це у випадку, якщо ви її дійсно хочете замовити й, відповідно, проплатити з бюджету. А якщо ви хочете ці гроші вкрасти, то починаєте готувати контракти із запізненням рівно на півроку. Тоді через неможливість виконання МО закупить лише незначну частину форми, а решту будуть шукати по всьому світу волонтери, змилосердяться й допоможуть іноземні уряди й армії, а щось і самим бійцям доведеться купувати.
     До речі, звиродніла особа з керівництва Фонду Притули так прямо й заявила, що наші військовослужбовці не збідніють, якщо самі будуть вишукувати й купувати собі форму. Правда, тепер доплати урізали більшості військових і цей варіант уже стає зовсім гарбіжницьким.
    А щодо літньої (і вже наступної зимової) форми, то міністерство досі навіть не порахувало потреби... Нагадаю: це не Генштаб, де військові планують операції, це цивільний орган, де сидять дядьки й тітки, які до війни не дотичні й від мобілізації застраховані, вони за грубу зарплату мають забезпечувати армію всім необхідним. І не виконують свою роботу, від слова взагалі. На цьому етапі, коли закупівлі в реальних виробників уже провалені, ряд кишенькових фірм-прокладок (такі самі досі після всіх скандалів ще й продукти для Армії закуповують із завищенням під 100%). Далі вони куплять найдешевшу, непридатну для повноцінного використання в армії форму в Китаї чи Туреччині, виведуть за кордон валюту, яку нам надають союзники, й завезений ширпотреб переоформлюють на власне виробництво, із стандартним завищенням ціни на все ті ж звичні 200-250%.
    І ще на завершення. Міноборони знову включило дурочку й заявляє, що не може встановити, які постачальник справжні, а які - фейкові фірми-прокладки. Тут уже й я можу підказати: просто візьміть увесь список фірм,з якими співпрацюють міністерські чиновники при Резнікові або здійснювали закупівлі при Тарану, й отримаєте найкращий перелік фейкових шахрайських фірм, які брутально відмивають кошти армії. А ще міністр розказує, що його відомство неспроможне працювати через систему Прозорро, бо не має досвіду... Насправді, Прозорро відточене якраз на те, щоб самостійно відсікати фірми-прокладки. А досвіду якраз у Прозорро нема на одне, дуже важливе для укрсучвлади завдання: красти скрізь, на всьому і без меж та сумління...
    До речі, коли при минулій владі міністерство не з усім справлялося й реально в дечому досвіду бракувало, то в 2015-16 роках запросили у "волонтерський десант". Дана Ярова й нині запропонувала такий варіант, але в міністерських ніби слух пропав. Зате міністр плачеться, що до нього ніхто не хоче йти на посаду першого заступника...
⬇️⬇️⬇️⬆️⬆️⬆️ От якраз на крайню тему, я вам приведу приклад із моєї власної політичної кар'єри. Якось після парламентських виборів один майбутній прем'єр, вважаючи, що вони мають переді мною борг, запропонував у майбутньому уряді посаду гуманітарного віце-прем'єра. Після чого мене запросили на цікаву розмову до особи без жодних офіційних повноважень. І він мені дуже відверто пояснив, що головне моє завдання - підписувати дозволи на розмитнення за нульовою ставкою гуманітарної допомоги. Насправді, справжньої гуманітарки тоді майже не завозили, зате контейнерами та вагонами йшли усілякі луї-вітони, шанелі, армані, дорога техніка, елітні автомобілі. На мільярди доларів! І я мав би це підписувати, не читаючи, потім отриматувати свою валізу грошей відкату. А решта роботи - це за бажанням: хочеш - роби, а ні, то виконавців підшукають. У мене тоді розмова закінчилася. А віце-прем'єром за пару днів оголосили Дмітрія Табачніка...
    Ну, ви розумієте, з чого починаються розмови щодо посад у Міноборони. Тільки, як і при януковичі, веде їх не сам міністр, а реальний керівник. І чи це Андрій Єрмак, чи його засвічений у таких розмовах брат Денис, чи якийсь довірений помічник, значення не має. Бо в даному випадку маємо справу з найдикішим мародерством та знущанням і нищенням власної армії!
    Тарас Чорновіл, політолог-міжнародник, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ