З 20 березня особам, пов‘язаним з державою-агресором, дозволяється отримувати свідоцтва про право на спадщину

За матеріалами інтернет-видань 20.03.2023 462
 З 20 березня особам, пов‘язаним з державою-агресором, дозволяється отримувати свідоцтва про право на спадщину

20 березня 2023 року  набирає чинності постанова КМУ від 10.03.2023 № 213 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України щодо посилення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією російської федерації». Повідомив Офіс протидії рейдерству
Так,  внесено зміни до:
☑️постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану»;
☑️постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2022 р. № 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією російської федерації».
Розглянемо ці зміни детальніше.
1️⃣ Дозволено проведення ще однієї нотаріальної дії, яка може бути вчинена за зверненням особи, пов’язаної з державою-агресором, а саме📍видачі свідоцтва про право на спадщину.
Отже, з 20 березня нотаріус не має відмовляти у таких випадках.
ℹ️Нагадуємо, що станом на сьогоднішній день також дозволяється:
✔️засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з громадянства російської федерації;
✔️ посвідчення заповіту військовополоненого;
✔️нотаріальні дії за зверненнями юридичних осіб, утворених та зареєстрованих відповідно до законодавства України, які відповідають критеріям, визначеним підпунктом першим пункту 1 постанови КМУ від 03.03.2022 № 187.
2️⃣Доповнено перелік осіб, пов’язаних з державою-агресором.
Тепер до них належать також юридичні особи, утворені відповідно до законодавства іноземної держави, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, яких є російська федерація, громадянин російської федерації, крім того, що проживає на території України на законних підставах, або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства російської федерації, 📍 у випадку виконання зобов’язань перед ними за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті.
ℹ️Нагадуємо, що на виконання, у тому числі в примусовому порядку, грошових та інших зобов’язань, кредиторами (стягувачами) за якими є особи, пов’язані з державою-агресором, накладений ⛔️мораторій.
🗓️Зазначений мораторій діє до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором.
3️⃣Розширено перелік того, що можуть здійснювати російська федерація і особи, пов’язані з державою-агресором, а саме їм дозволяється 📤відчужувати майно 📍з метою задоволення вимог Національного банку за наданими кредитами рефінансування з підтримки ліквідності банків.
ℹ️Залишилось без змін положення щодо можливості безоплатного відчуження/передачі ними майна на користь держави Україна.
4️⃣Розширено перелік того, що можна робити на 📥користь осіб, пов’язаних з державою-агресором, і самої рф, а саме дозволяється 📍набуття права власності на підставі:
✔️рішення суду;
✔️свідоцтва про право на спадщину.
Відповідно у таких випадках зазначені особи зможуть зареєструвати своє право на підставі зазначених документів.
Слід нагадати, що згідно із статтею 5 Закону України «Про нотаріат» нотаріус зобов’язаний ❌відмовити у вчиненні нотаріальної дії в разі її невідповідності законодавству України або міжнародним договорам.
У той же час згідно зі статтею 49 цього Закону нотаріусу ❌забороняється безпідставно відмовляти у вчиненні нотаріальної дії.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ