московії пора перекрити шлях обходу санкцій через треті країни

За матеріалами інтернет-видань 02.02.2024 284
Руйнування з 1 до 9 поверху — окупанти обстріляли житловий будинок у Києві,  триває пошук постраждалих (ФОТО) - Дім
   Попри санкції, у 2023 році щонайменше третину іноземних компонентів, які мають критичне значення для ВПК, росія імпортувала зі США та країн-союзників.
контент-менеджер коаліції B4Ukraine

   На початку січня Київ пережив найбільший ракетний обстріл від початку повномасштабного вторгнення (на фото вгорі). У середньому росія вбиває щодня шістьох цивільних українців і завдає поранень ще двадцятьом. 

   Продовження незаконної загарбницької війни москви стало можливим завдяки зростанню її доходів від викопного палива та імпорту критичного західного обладнання і технологій для її війська.

   У 2023 році щонайменше одна третина російських іноземних компонентів, які мають критичне значення для її воєнних зусиль, надійшла від компаній зі штаб-квартирами в США та країнах-союзниках. 

Це виражається у 7,3 мільярда доларів, згідно з новим дослідженням Київської школи економіки (KSE) та Yermak-McFaul Group, які проаналізували 485 компонентів.

З січня по жовтень 2023 року росія імпортувала напівпровідників, електроніки, комп’ютерних і автомобільних компонентів, підшипників, комунікаційних технологій та інших критичних компонентів на 22,2 мільярда доларів. Це так звані товари подвійного призначення — предмети, які можуть використовуватися як у цивільних, так і у військових цілях.

   За той самий період росія імпортувала на 8,7 мільярда доларів високопріоритетних товарів військового призначення. Нині ці товари перебувають під санкціями США і ЄС.

                 Як це можливо?

   Більшість цих товарів зроблені в країнах, що не є членами очолюваної США коаліції з контролю за експортом, тож аутсорсингові виробництва західних компаній у цих країнах відіграють вирішальну роль, створюючи лазівки для санкцій.

   Олена Білоусова, старша наукова співробітниця KSE, сказала FT, що "для західних технологічних компаній протягом багатьох років було звичайною бізнес-стратегією розташовувати виробничі потужності по всій Азії, але ці заводи повинні дотримуватися експортного контролю настільки ж суворо, як і вдома".

   Роль Китаю залишається ключовою, оскільки більша частка критично важливих технологій надходить до росії через цю країну. За перші десять місяців минулого року 53% російського імпорту критичних компонентів було продано з Китаю або доставлено через нього, тоді як майже 60% російського імпорту критичних компонентів було вироблено в Китаї. 

 
 
   Посередники в третіх країнах — зокрема в Китаї, Туреччині, ОАЕ та Гонконзі — тепер відповідають за переважну частку продажів і постачань до рф. Проте деякі з лідерів продажів представляють країни коаліції, зокрема Intertech Services (Швейцарія), Telperien (Литва), MR Global (Швейцарія), D-Link (Тайвань) і Mykines (Велика Британія).
 
 
   Більшість великих американських технологічних компаній призупинили діяльність у росії та не продають напряму компаніям у країні. 

російські компанії, пов’язані з армією, приховують закупівлі через складну мережу посередників і транзакцій, що ускладнює відстеження.

   Дослідження показало, що від початку війни 95% усіх деталей, знайдених у російській зброї на полі бою, надійшли від виробників з країн коаліції, і 72% надійшли лише від американських компаній. У російському озброєнні на полі бою в Україні виявили речі таких американських гігантів, як Intel, Analog Devices, AMD, Supermicro і Texas Instruments.

 
 
   Висновки експертів підкреслюють лише обмежений ефект санкцій, оскільки незаконне вторгнення росії в Україну й надалі базується на західних технологіях фірм, що працюють в Сполучених Штатах і Європі. 

   KSE та Yermak-McFaul Group надають рекомендації та закликають політиків усунути прогалини в експортному контролі, посилити належну перевірку ланцюгів постачань та покращити координацію експортного контролю між країнами; і перекрити шлях обходу санкцій через треті країни, щоб гарантувати, що критичні технології не потраплять в руки агресора.

  "Економічна правда".


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ