На дні моїх споминів і досі горить вогонь із кузні мойого батька, - до 168-річчя Івана Франка

За матеріалами інтернет-видань 27.08.2024 106
На дні моїх споминів і досі горить вогонь із кузні мойого батька, - до 168-річчя Івана Франка
   Сьогодні, 27 серпня, виповнилося 168 років від дня народження Івана Франка - знакової постаті вітчизняної та світової культури, українського генія (1856-1916).
Іван Франко був новатором не лише в літературі - стверджують, що саме він поєднав вишиванку з класичним одягом і носив її під піджак.
   Дмитро Чекалкін, блогер, сторінка ФБ.
   Він вільно володів 14-ма мовами. Сучасники називали Івана Франка "академією в одній особі".
   Найбільшої слави Франко зажив як поет. Його драматургія - невід'ємна складова українського театру. Вершиною доробку Франка є соціально-психологічна драма "Украдене щастя".
   Франко-прозаїк був новатором у багатьох жанрах. Зокрема, його можна вважати одним із піонерів українського детективу. У 1993 р. режисер Олег Бійма зняв за повістю Франка "Перехресні стежки" один з перших в Україні детективних телесеріалів - "Пастка".
   Значну частину творчої спадщини Івана Франка складають наукові праці, які є могутнім внеском у розвиток української та світової науки, але їх і досі по-справжньому не оцінено.
   Упродовж 1976–1986 рр. було видано зібрання творів І.Франка у 50-ти томах. І це - лише третина створеного генієм. Як відомо, за радянських часів кількість томів будь-кого не мала перевищувати доробку "вождя світового пролетаріату".
   "На дні моїх споминів і досі горить той маленький, але міцний вогонь... Це вогонь у кузні мойого батька. І мені здається, що запас його я взяв дитиною в свою душу на далеку мандрівку життя",- Іван Франко.
(За матеріалами MiraStudia).

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ