На календарі перший місяць весни: примхливий, але і теплий

За матеріалами інтернет-видань 09.03.2024 461

 

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру.

 

 

МИНУЛА зима в Україні виявилась дуже короткою (40-50 днів із від’ємними середніми добовими температурами) та значно теплішою за кліматичну норму. За три зимові місяці не спостерігалося як дуже холодних тривалих періодів, так і сильних морозів. Температура повітря за зиму в середньому була значно вищою за кліматичну норму.

Вже в останні січневі дні встановився передвесняний характер погоди, який формувався за рахунок майже постійного надходження теплого повітря з південного заходу. Це обумовило аномально високий для лютого рівень температури повітря, яка за кліматом відповідала показникам кінця березня, у південних областях — середини березня і на 5-7 градусів перевищила кліматичну норму. Схожа тепла погода у лютому до цього часу спостерігалася у 2020, 2016, 2014 та 2002 роках.

Сонце, дощі, тумани зруйнували сніговий покрив та сприяли швидкому відтаванню ґрунту вже на початку місяця, а достатня кількість опадів сприяла поповненню вологозапасів ґрунту. Зимова погода була сприятлива для збереження рослин озимих культур.

Статистика багаторічних метеорологічних спостережень свідчить, що після теплої зими з невеликим промерзанням ґрунту та невисокими снігами, як нинішнього року, здебільшого бувають ранні весни. Однак погода дедалі частіше відходить від звичайних сценаріїв. В окремі роки березень може бути навіть холоднішим, ніж лютий. Так було у березні 2013 року.

Характерна риса березня — чергування відлиг і морозів на тлі загального зростання температури. Найнижчі показники, які відмічалися цього місяця у Вінницький, Київській, Луганській і Львівській областях, досягали мінус 33-35, у Сумській, Чернігівській — мінус 37 градусів (1964 р.). У найтепліші роки (1975, 1990, 2002, 2004, 2014) максимальна температура повітря підвищувалась до 22-26, в Одеській області — до 29, у Криму — до 30 градусів тепла.

За довгостроковим прогнозом погоди, у березні нинішнього року середня температура повітря очікується вищою за норму на 1-3 градуси і становитиме від мінус 1 на північному сході України до плюс 2-4 градусів на півдні, у західних областях і в Криму до плюс 4-5 градусів. Розпочнеться березень ясною, помірно теплою погодою із невеликими нічними морозами та помірними температурами вдень. Справжня весна прогнозується у другій половині місяця, коли максимальна температура підвищуватиметься до 10-15 градусів тепла, на півдні — до 15-20, а середні добові температури стійко перевищать 3-5 градусів вище нуля.

За середніми багаторічними даними, метеорологічна весна у південних областях та на Закарпатті починається пересічно у першій декаді, в центральних областях — у другій, у північно-східній частині країни — у третій декаді березня. Нинішнього року перехід через 0 градусів відбувся вже в кінці січня. А чи був він стійким, покаже погода березня. З огляду на особливості погодних процесів узимку та на те, що зима була однією з найтепліших за декілька останніх років, імовірні повернення холодів весною, тобто приморозки.

Місячна кількість опадів на більшій частині території очікується бли­зькою до норми. Водночас в окремі періоди в різних регіонах України можливі інтенсивні опади переважно у вигляді дощу та мокрого снігу. Відновлення суцільного снігового покриву за очікуваного температурного режиму мало­ймовірне. Також незначна вірогідність виникнення небезпечних та стихійних явищ погоди, що могли б зумовити надзвичайні ситуації. Та, незважаючи на всі можливі сюрпризи погоди, березень — це вже справжня весна. Сонце, піднімаючись вище й вище над обрієм, з кожним днем дедалі краще прогріватиме повітря.

   Газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ