СЬОГОДНІ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДИКОЇ ПРИРОДИ

За матеріалами інтернет-видань 09.03.2024 473
 

ЗАРАДИ МАЙБУТНІХ ПОКОЛІНЬ

Микола ЮРЧИШИН.

 

 

ЩОРОКУ 3 березня мешканці планети Земля відзначають Всесвітній день дикої природи. Вперше це сталося 2013 року. Відтоді цей захід регулярно нагадує нам про вразливість світу фауни та флори та нагальну потребу в його захисті. Адже в іншому разі дика природа просто буде знищена.

Ідея відзначати Всесвітній день дикої природи була втілена в життя на 68-му засіданні Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Тоді на сесії були присутні близько 200 представників із різних країн світу. Всі вони одноголосно погодилися з цим рішенням.

Щороку виокремлюється особлива тема, пов’язана із нагальними проблемами дикої природи. Наприклад, гасло 2018-го звучало так: «Великі кішки: хижаки під загрозою!». До виду великих кішок відносять тигра, леопарда, пуму, ягуара, лева тощо. Останнім часом цих хижих тварин підстерігає безліч небезпек, пов’язаних здебільш із людською діяльністю. З кожним роком популяція зменшується, адже їхні природні оселі знищуються. Ще однією причиною поступового зникнення цих хижаків із карти Землі є браконьєрство. Так, за останнє століття чисельність тигрів зменшилась на 50 відсотків, а популяція африканського лева усього за два десятиліття скоротилася на 45 відсотків.

2020 року увага поціновувачів дикої природи була звернена на підтримку всього живого на Землі. Всі рослини та тварини створюють певне біорозмаїття на нашій планеті. Всесвітній день дикої природи — це слушна нагода привернути увагу до стану біорозмаїття представників урядів, громадських діячів та підприємців, щоб вжити всіх можливих заходів для збереження екосистем. І дослухатися до голосу вчених: науковці світу занепокоєні різким скороченням популяцій диких тварин. Так, за останні 50 років їхня кількість на планеті зменшилась аж на 60 відсотків. Це шокуючий показник!

Від впливу людини потерпають тварини, що мешкають на суші, річках, озерах, болотах та в морських глибинах. Так, за останні пів століття популяція прісноводних скоротилась на понад 80 відсотків. Причиною такої сумної статистики є споживання сільським господарством дедалі більших об’ємів прісної води. Також було виявлено, що на сьогодні шлунок морських птахів на 80-90 відсотків наповнений залишками пластику, тоді як 1970-го цей показник не досягав і 10 відсотків. За три десятиліття кількість мілководних коралів зменшилась на 50 відсотків. Через браконьєрство з лиця Землі зникло понад 300 видів ссавців.

— Що стосується нашої країни, то тут статистичні дані ще критичніші, — повідав кореспондентові «СВ» директор Департаменту природно-заповідного фонду Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Едуард Максимович Арустамян. — Хоча точних підрахунків у нашій державі немає. Останні дані представлені за 1990-2017 роки на сайті Державної служби статистики про ведення мисливського господарства, та й вони є дуже загальними. Згідно з ними, хутрових поменшало на 19 відсотків, а копитних — на 13. Правда, за час воєнного стану, коли заборонено полювання, популяція диких тварин дещо зросла.

У День дикої природи відкривають свої двері зоопарки, ботанічні сади, парки. На їхній території відбуваються цікаві акції та вікторини для дорослих і дітей. Волонтери організовують прибирання територій від сміття.

Насамкінець Е. Арустамян наголосив: дика природа є невід’ємною частиною нашої планети. Адже неможливо уявити собі світ без тварин та рослин. На жаль, проблема збереження довкілля і його окремих складників загострюється з кожним роком. Тому питання, пов’язані зі збереженням дикої флори та фауни, вже давно стали окремим напрямом міжнародного співробітництва.

Закликаємо всіх громадян свідомо й дбайливо ставитись до багатств дикої природи, берегти їх і примножувати заради майбутніх поколінь.

  ГАЗЕТА "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"
 
 

 

 

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ