На Одещині аграрії не можуть розпочати жнива через дощі

За матеріалами інтернет-видань 23.06.2021 140

В Одеській області аграрії не можуть розпочати збиральну кампанію ранніх зернових через погодні умови, зокрема тривалі дощі.

Про це йдеться у матеріалі Latifundist.

«З початку місяця випало понад 150 мм опадів – це майже піврічна норма для нашого регіону. Ячмінь технологічно готовий, але йому не вистачає сонця, щоб висохнути. Збиральна кампанія вже затрималася через холодну весну десь на два тижні. Раніше 20-25 червня стартувала збиральна, а тепер точно будемо з 1 липня починати. При цьому невідомо, коли будемо прибирати, адже весь тиждень йдуть дощі», – розповів Віктор Кожухаренко, директор господарства «Вікторія».

За його словами, на півночі України ситуація зі збиральною кампанією не так критична, як на півдні, тому що там вона зазвичай розпочинається на тиждень пізніше.

«На півночі було на 30% менше дощів, ніж на півдні. Якщо подивитися на карті, то циклон стоїть над Одеською, Херсонською та Миколаївською областями, Мелітополем», – пояснив Кожухаренко.

Так, з початку місяця в Бессарабії випало 130 мм опадів, а прогнозується ще 60 мм.

«З крайності в крайність – минулий рік посуха, а зараз зливи. Збиральна кампанія ранніх зернових теоретично вже мала починатися. Ми комбайни контрактували на 15 червня, а там, як зазвичай, по готовності стартували. Але сьогодні їздив по полях – посіви жовто-зелені, десь повилягали. Крім того, розвиваються хвороби, зайти неможливо», – наголосив Андрій Крамаренко, директор підприємства «Бессарабія Агро».

Фермер зазначає, що вилягло близько 10% посівів ячменю і пшениці. При цьому обприскувачі не можуть зайти в такі посіви, і хвороби продовжують розвиватися.

«Прогнозують ще 10 днів дощів, і як раз повинні початися жнива. Якщо не стартують – може початися осипання», – підсумував Крамаренко.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ