Найдорожчі ділянки для ведення ОСГ - у Київській, Львівській і Одеській областях

За матеріалами інтернет-видань 16.02.2022 283

У черговому “Огляді стану земельних відносин в Україні” експерт Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute  Роман Нейтер розповів про вартість ділянок землі за регіонами.

Зокрема, надано аналіз медіанних* цін земельних ділянок за регіонами. Медіанна ціна ділянки для регіону– це така ціна, при якій половина проданих в цьому регіоні ділянок дешевше, а половина – дорожча за медіанну ціну.

Медіанна ціна всіх проданих земельних ділянок України складає більше 50 тисяч за 7 місяців роботи ринку.

За підсумками перших 7 місяців ринку землі медіанна ціна ділянок для ведення особистого селянського господарства (ОСГ) становить 30 тис. грн. Середній розмір ділянки для ведення ОСГ склав близько 1,5 га, для товарної землі – 3,6 га.

До трійки областей з найдорожчими ділянками для ведення ОСГ увійшли Київська, Львівська та Одеська області. Найдорожче ділянка коштує у Львівській області, де медіанна ціна склала 70,2 тис. грн.

Обсяг ринку землі у січні став найнижчим від серпня минулого року через низьку активність у першій половині січня. У січні відбулося близько 8200 транзакцій (понад 19 тис. у рекордному грудні).

Натомість, в останні два тижні січня зафіксовано 75% усіх угод за місяць.

Лідером у регіональному розрізі є Харківська область, де за місяць сукупний обсяг проданої землі зріс на 12% і зараз складає близько 1,12% зі всієї сільськогосподарської землі в області. Натомість, аутсайдером рейтингу виявилася Івано-Франківська область, де перебувало в обігу за січень лише 0,08% землі. Це в 13,5 разів менше, ніж на Харківщині.

На рівні країни у січні в обігу перебувало 0,42% від усієї сільськогосподарської землі в Україні.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ