Нашестя сарани на Криворіжжі

За матеріалами інтернет-видань 19.07.2024 85

"Небо було повністю чорне від комах": з чим пов'язане та чи є небезпека?

У Криворізькому районі Дніпропетровщини місцеві жителі зафільмували перелітну сарану. Люди кажуть, що в небі над обійстями комахи кружляли декілька годин, сідали на городину. Але більшість осіло на очереті поблизу річки. Місцеві жителі побоюються, щоб сарана не повернулась та не знищила їхній урожай.

Сарану бачили на території Лозуватської громади. Суспільне Дніпро

Хмари сарани над своїм будинком у Криворізького району Сергій зафільмував 10 липня. Чоловік говорить, що ніколи раніше такого нашестя комах не бачив.

"Біля мого дому небо було повністю чорне через комах. На сусідній вулиці сідали людям на городи", — розповів він.

Тетяна, що мешкає по сусідству, від сарани рятувала фруктові дерева. Жінка каже: бачила, що комахи оселилися неподалік, в очереті біля річки.

"Сідали. Ми почали плескати в долоні, хотіли, щоб не сідали до нас. Вони сідали на черешню, на зелень", — говорить вона.

Місцевий житель Микола згадує: сарана кружляла над садибами майже дві години. Люди намагалися відлякати шкідників гучними звуками.

"Мені 61 рік, і я ніколи не бачив стільки сарани. Кукурудзу їли. Люди стукали чи ганяли, хто палив, хто стукав — вони тут хмарами літали, потім полетіли і з'їли комиш увесь", — розказав він.

Востаннє, каже Микола, сарану бачили біля річки, в очереті, кілька днів тому. Після себе вона залишила голі стебла.

Ентомологиня Антоніна Головатюк каже: імовірно це перелітні комахи. Їхній появі посприяла аномальна спека — на Дніпропетровщині таку кількість сарани вона бачить вперше.

"Вони відроджуються раз на рік, навесні — і чисельність залежить якраз від погодних умов. Серпень-вересень — вони починають відкладати яйця і помирають", — зазначила фахівчиня.

Ентомологиня додає: сарана в пошуках їжі може перелетіти на сотню кілометрів зі швидкістю 10-15 кілометрів на годину.

Лозуватська громада звернулася до управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби. Підрахували чисельність сарани та направили декілька особин до лабораторії.

Нині, каже інспекторка з охорони довкілля Лозуватської громади Світлана Потапенко, ситуація контрольована.

"Це сарана перелітна. Ситуація на разі за чисельністю не є загрозливою. Єдине — радять мешканцям, у яких присадибні ділянки біля річки, оглядати періодично зелені насадження", — сказала вона.

Тим часом місцеві кажуть: бачили, як хмара комах з очерету полетіла геть.

Пік активності сарани припадає на липень, імовірніше, каже, етимологиня Антоніна Головатюк, сарана перелетіла далі в пошуках їжі.

Наталія Качуровська

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ