ПОГАНА НОВИНА ДЛЯ ФЕРМЕРІВ

За матеріалами інтернет-видань 19.07.2024 173

Фермери не зможуть погасити кредити за програмою 5-7-9%

f809694-2-kredyty-5-7-9

У повному обсязі погасити борг із компенсації пільгових ставок перед банками за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» з урахуванням поточної динаміки використання бюджетних коштів буде складним завданням. Про це заявляє директор департаменту фінансової стабільності Національного банку України (НБУ) Первін Дадашова, пише Інтерфакс-Україна.

Фонд розвитку підприємництва (ФРП) зараз щомісяця виплачує більші обсяги коштів банкам, ніж торік, і виконує зобов’язання системно. Розповідаючи про те, як можуть скоротитися середньомісячні видатки на держпрограму з огляду на нещодавні зміни до неї, директорці було важко назвати конкретну цифру. Вона зазначила, що скорочення щомісячних витрат на «5-7-9%» не буде радикальним без подальших змін до дизайну програми.

Дадашова дотримується думки, що прискорення виплат Фондом надає змогу тимчасово погасити заборгованість, наявну з 2023 року, яка на початок червня була на рівні 5,8 млрд грн, але не розв’язати повністю проблему з виникненням і погашенням боргу.

Кабмін станом на 1 березня перерахував банкам, які беруть участь у державній програмі компенсації відсоткових ставок за кредитами «5-7-9%», 2,3 млрд грн із 7 млрд грн боргу перед ними на початок цього року.

Ми можемо зменшити щомісячні потреби програми, сфокусувавши її, стримуючи зростання портфеля і знижуючи обсяги компенсацій. Тоді наявний бюджет буде частково перекривати борг. Але, судячи з поточної динаміки, повністю покрити заборгованість буде викликом. Отже, треба рішучіше переглядати умови програми. Щомісяця на портфелі 129 млрд грн виникає від півтора до двох мільярдів гривень нових вимог щодо компенсації. Тому борг Фонду – динамічна цифра, і важливо розуміти, чи здатні ми взагалі його зменшити, наприклад, до кінця року», – зазначила Первін Дадашова.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ