НЕОБГРУНТОВАНІ БЛОКУВАННЯ ПДВ-НАКЛАДНИХ НА 128 МІЛЬЯРДІВ ГРИВЕНЬ

За матеріалами інтернет-видань 27.10.2024 60

Які ще порушення у роботі податкової знайшла Рахункова палата

Та як результати проведеного аудиту вплинуть на ДПС

, 28 ЖОВТНЯ 2024 РОКУ

Необґрунтовані блокування ПДВ-накладних на 128 млрд грн. Які ще порушення у роботі податкової знайшла Рахункова палата

Фото: depositphotos.com

Рахункова палата оприлюднила результати аудиту Державної податкової служби (ДПС). Цей аудит охоплював період з 2021 по 2023 рік та стосувався процедури вирішення спірних ситуацій між ДПС та платниками податків. За оцінками Рахункової палати, процедура адміністративного та судового оскарження рішень органів податкової служби має недоліки, що перешкоджають врегулюванню суперечок та негативно впливають на роботу бізнесу.

«Здебільшого йдеться про податкові повідомлення-рішення та рішення, які стосуються функціонування системи автоматизованого моніторингу критеріїв оцінки ступеня ризиків», – сказано в повідомленні Рахункової палати. Mind вивчив основні зауваження РП до податківців.

Читайте також: Голова Рахункової палати: «Антирекорд серед аудитів цього року – неефективне використання Міноборони близько 150 млрд грн у 2022-2023 рр.»

https://mind.ua/publications/20278150-golova-rahunkovoyi-palati-antirekord-sered-auditiv-cogo-roku-neefektivne-vikoristannya-minoboroni

Нагадаємо, що система оцінки ризиковості платників податків (вона ж СМКОР) застосовується в рамках механізму реєстрації/блокування ПДВ-накладних, призначена для попередження схем з ПДВ та відсікання сум цього податку, які неправомірно заявлені до відшкодування з держбюджету.

Рахункова палата вважає, що результати аудиту дозволять забезпечити зрозумілий та прозорий процес оскарження рішень ДПС, а також виявити прояви упередженості з боку податкових органів.

Які результати оскарження рішень податкової в судах?

За період, що підпадав під аудит, платники податків оскаржили понад 44 000 податкових рішень в адміністративному порядку, а суди розглянули майже 73 000 таких справ.

Рахункова палата з'ясувала, що результати оскарження рішень ДПС в адміністративному та судовому порядку суттєво відрізняються. А саме:

  • в адміністративному порядку лише 27% рішень на 34,5 млрд грн було задоволено на користь платників податків;
  • у судовому порядку частка задоволених на користь платників рішень становила 75% на суму близько 127,5 млрд грн.

Таким чином, результати вирішення спорів з платниками податків виявились не на користь ДПС, тому податкові надходження, сплачені за рішеннями судів, поступово зменшувалися. Вони склали сумарно 2,6 млрд грн, зокрема:

  • 1,3 млрд грн у 2021 році;
  • 0,8 млрд грн у 2022 році;
  • 0,5 млрд грн 2023 році.

Причому за цей період ДПС сплатила 800 млн грн судового збору, а це близько 30% тієї суми, яка була стягнута з платників податків.

У той же час аудитори встановили, що ДПС зробила деякі кроки для вдосконалення процедури адміністративного та судового оскарження. Зокрема, скорочено термін виконання судових рішень, винесених на користь платників податків.

«Якщо у 2021-2023 роках податківці виконували їх (судові рішення) із затримкою від 3 місяців до 2 років, то в 1 півріччі 2024 року ситуація покращилась: строк виконання таких рішень не перевищував 3 місяців», – констатує Рахункова палата.

Які основні проблеми із реєстрацією податкових накладних?

За даними аудиту, протягом 2021-2023 років та 1 півріччя 2024 року було зупинено реєстрацію 7,7 млн ​​податкових накладних на суму понад 144 млрд гривень. З цієї кількості 23,4% накладних на суму 39,2 млрд грн було зупинено на підставі критерію ризиковості платника ПДВ на основі інформації, що є у ДПС.

Проте, на думку аудиторів, критерій ризиковості є достатньо узагальненим, що надає надто широкі дискреційні повноваження комісіям при ДПС, які ухвалюють рішення про блокування накладних.

Зокрема, окремі рішення комісій центрального та регіонального рівнів при ДПС було скасовано судами саме через те, що вони не мали необхідної доказової бази. Основні аргументи судів полягали в наступному:

  • По-перше, ДПС не могла чітко обґрунтувати причини зупинення ПДВ-накладних, аргументуючи їх лише «наявною податковою інформацією».
  • По-друге, працівники податкової не враховували надані платниками ПДВ документи та письмові пояснення, яких було достатньо для прийняття рішень щодо реєстрації накладних.

Які рекомендації дала Рахункова палата податковій?

Аудитори дійшли висновку, що рішення ДПС щодо відмови у реєстрації податкових накладних та включення платників податків до списку ризикових найчастіше визнаються судами необґрунтованими. Це, у свою чергу, негативно впливає на бізнес та призводить до зниження рівня довіри до податкових органів.

Тому Рахункова палата рекомендувала ДПС вжити заходів щодо підвищення якості контрольно-перевірочної діяльності та удосконалення роботи комісій, які відповідають за блокування ПДВ-накладних.

Представники податкової зі свого боку пообіцяли усунути виявлені недоліки у найкоротший термін.

Аудиторський звіт та відповідні рішення Рахункова палата планує надіслані Верховній Раді, Раді національної безпеки та оборони, Кабінету Міністрів.

Як це може вплинути на реєстрацію ПДВ-накладних?

За даними ДПС, протягом 2024 року щомісяця під блокування накладних потрапляють 23-24 тис. платників податків. Це близько 15% усіх представників бізнесу, які подають ПДВ-накладні на реєстрацію.

Середній відсоток блокувань у вересні становив 0,62% усіх поданих на реєстрацію накладних.

Загалом за січень-серпень 2024 року було заблоковано 1,6 млн накладних, з яких близько 72% або 1,2 млн накладних було в результаті розблоковано за рішенням податкової. Крім того, за вказаний період 5000 платників податків домоглись реєстрації ПДВ-накладних у судах на загальну суму 2 млрд грн.

Якщо відштовхуватись від цих даних, то насамперед має зменшитися кількість тих платників, які стикаються із блокуванням накладних, і при цьому зрости частка тих накладних, які ДПС розблоковує у позасудовому порядку.

Отже статистика наступних місяців покаже, чи відбудуться якісь покращення, як це пообіцяла податкова.

Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.

Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.

Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!

Щомісячна підтримка у 196 грнДопомогти проекту одноразово

Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: editor@mind.ua.

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ