Одноразовій посуді настає кінець

За матеріалами інтернет-видань 08.07.2024 298

В Україні планують заборонити популярні товари

1

Нещодавно у країнах Європейського Союзу запровадили нове правило, що має на меті зменшити вплив деякої пластикової продукції на довкілля. В Україні також планують обмежити обіг пластикової продукції одноразового використання. Про це повідомляє РБК-Україна, пише agronews.ua.

Згідно з інформацією Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, на виконання однієї з вимог Директиви 2019/904 – щодо зменшення впливу деякої пластикової продукції на довкілля – країни Європейський Союзу мали вжити всіх заходів, щоб із 3 липня 2024 року пластикові пляшки були представлені на європейських ринках виключно з прикріпленими кришками.

“Таке рішення має гарантувати, що кришка потрапить на переробку разом із пляшкою, а не буде викинута окремо у смітник, або ще гірше – у ґрунти чи воду”, – пояснили у Міндовкілля.

Експертні оцінки свідчать про те, що у всьому світі щорічно переробляється лише 10-15% одноразового пластику.

“При цьому у 2019 році у світі було викинуто 130 млн тонн одноразового пластику. В Австралії на одну людину припало 59 кілограмів таких відходів, у США – 53 кг, в Японії – 37 кг, у Канаді – 34 кг, в Італії – 23 кг”, – розповіли у міністерстві.

Виходячи з цього, ЄС ще у 2019 році почав системно вирішувати цю проблему й схвалив Директиву 2019/904 про зменшення впливу деякої пластикової продукції на довкілля.

Зазначається, що, ідучи європейським шляхом, в Україні також планують впроваджувати кращі практики боротьби за чисте довкілля.

“Наразі напрацьовується законопроект, який дозволить імплементувати Директиву 2019/904 та поступово обмежити обіг пластикової продукції одноразового використання на території України”, – наголосили у Міндовкілля.

Цим документом планують заборонити виробництво, ввезення, введення в обіг та розповсюдження:

  • гігієнічних ватних паличок із пластиковою основою
  • ємностей із пінополістиролу
  • пластикових ємностей у формі блістерного паковання або лотків (для готових харчових продуктів, які споживаються на місці або беруться на виніс)
  • мішалок і соломинок для напоїв
  • паличок, які прикріплюються до повітряних куль
  • шпажок
  • одноразових виделок, ножів, ложок, тарілок тощо

“Не йдеться про те, що вже завтра чи в найближчий рік в Україні встановлять заборону на обіг одноразових пластикових виробів. Спочатку потрібно напрацювати відповідне національне законодавство та визначити перехідні періоди впровадження тих чи інших вимог, етапи поступового виведення з ринку такої продукції та перехід на альтернативи”, – уточнили в міністерстві.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ