Орієнтовний експорт зернових та олійних складе 55 млн тонн

За матеріалами інтернет-видань 29.05.2024 282
Орієнтовний експорт зернових та олійних складе 55 млн тонн
Виконуючий обов’язки Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі телемарафону «Єдині новини» зауважив, що експорт зернових та олійних культур в наступному маркетинговому році складе орієнтовно 55 млн тонн.
 
Зокрема, очікується, що експортується 40-43 млн тонн зернових культур. Також 17 млн тонн олійних та продуктів їхньої переробки – олії та шроту.
 
За словами Тараса Висоцького, за два роки з початку повномасштабного вторгнення росії експорт агропродукції в країни ЄС зріс і в 2023 році становив близько 60%.
 
На думку високопосадовця, в Україні треба створити умови для прозорого і безперешкодного експорту.
З цією метою Мінагрополітики працює над встановленням мінімальних експортних цін на агропродукцію, в першу чергу, на зернові та олійні. Крім того, розробляється система простежуваності продукції і прогнозованості врожаю.
 
«У Мінагрополітики розробляють механізм, який би дозволив ефективно прогнозувати максимальну врожайність різних культур. Крім того, ухвалено зміни до законодавства щодо застосування режиму експортного забезпечення на період дії воєнного, надзвичайного станів, яким встановлюються мінімальні ціни на експорт. При цьому необхідно визначити такий рівень цін, який відповідатиме ринковим, але не зупинятиме експорт», - зазначив Тарас Висоцький.
 
 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ