ОТАКА НОВИНА: У ПОЛЬЩІ НЕ ВИСТАЧАЄ УКРАЇНЦІВ

Микола Ясень 07.10.2024 48

Але точніше у Польщі не вистачає сезонних наймитів

У Польщі не вистачає українських працівників. Замість сезонної роботи там українські біженці виїжджають до інших країн ЄС. Відтак немає бажаючих найматися на сезонні роботи.

А заробити у Польщі влітку можна від 5 до 9 тисяч злотих (50-91 тис. грн), але вже другий рік поспіль країна відчуває кадровий голод. Громадяни України, які зазвичай приїжджають на сезонні роботи, зараз обирають країни Західної Європи - через вищі зарплати та відкритість їхніх ринків праці після повномасштабного вторгнення, повідомляє Міграційна платформа EWL.

Головне статистичне управління Польщі оприлюднило дані про середню зарплату по країні у першому кварталі 2024 року. Вона складає 8147,38 злотих (82,4 тис. грн.). Підрахунки показують, що зарплати зросли на 14,4% порівняно з минулим роком.

«На сезонних роботах зараз можна заробити до 9 тис. злотих. Це короткострокова робота в агросекторі, де зарплата залежить від кількості робочих годин та продуктивності. Така робота підходить людям, які звикли до фізичної роботи. Здебільшого її обирають українці, які мешкають у селах і мають власні господарства», – пояснює директор рекрутації Міграційної платформи EWL Мар’яна Семенюк.

Станом на березень у Польщі було 50,5 тис. вакансій. За даними щорічного дослідження «Барометр професій», у 27 професіях відчутний кадровий дефіцит. Є галузі, де її не вдається подолати щороку: не вистачає працівників у торгівлі, промисловості, охороні здоров’я, соціальної допомоги. У жодній професії немає надлишку.

                                                                             Ірина ОЗТУРК ("Сільські новини")


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ