Про те, що варто знати сьогодні споживачам електроенергії

За матеріалами інтернет-видань 04.08.2024 103

НАЙБІЛЬШ ЕНЕРГОВИТРАТНІ ПОБУТОВІ ПРИЛАДИ   Автор - Софія СОШКО.

В Україні через систематичний обстріл російськими окупантами об’єктів енергетичної інфраструктури стало критично бракувати електроенергії, надто у пікові години споживання. У зв’язку з цим енергетики закликали співвітчизників переглянути свої побутові звички і перейти до максимально ощадливого використання електроенергії.

ЕКСПЕРТИ національної енергетичної компанії «Укренерго» вчергове нагадали споживачам про те, які побутові прилади зазвичай є найбільш енерговитратними. Зокрема, фахівці підрахували, що понад чверть усієї електроенергії (28%) в домі «з’їдають» телевізори та комп’ютери. Ясна річ, це усереднений показник, адже в оселях, де встановлені електричні котли, структура витрат струму холодного сезону може відрізнятись. Але загалом простежується наступна тенденція.

Так, комп’ютер, якщо його використовувати близько п’яти годин щодня, може витрачати не менш як 20 кВт/год за місяць. А якщо в домі такий же час щодня працює телевізор, то, залежно від його класу й потужності, він «з’їдатиме» від 6,5 до 30 кВт/год за місяць. Він повинен працювати тільки тоді, коли ви його й справді дивитесь, а не «слухаєте спиною», як дехто призвичаївся робити, займаючись різними хатніми справами. Зрештою, енергетики просять українців відмовитись від одночасного використання в домі цих двох енерговитратних приладів.

На третьому місці за енерговитратністю холодильник — близько 30 кВт/год за місяць. Ясна річ, без нього в домі ніяк, ще й має бути ввімкненим цілодобово.

Пральна машина, якщо її використовувати двічі на тиждень по одній годині, «з’їдає» від 17 до 25 кВт/год за місяць.

Тим часом якщо відмовитися від електрочайника, то можна заощадити від 10 до 22 кВт/год за місяць. При цьому мікрохвильова піч за такий самий час пересічно споживає удвічі менше електроенергії (від 5 до 11 кВт/год).

Фен (1 година на тиждень) — від 2,5 до 5,5 кВт/год…

Поза сумнівом, споживачам стануть у пригоді й прості поради фахівців Укренерго, як загалом належить користуватися електроприладами. Процитуємо інформацію, опубліковану на сайті компанії:

«Виробіть у себе звичку під час відключення електроенергії вимикати всі електроприлади від мережі, це слід зробити, оскільки після подачі струму можуть бути перепади напруги, здатні вивести їх із ладу.

Вмикати електроприлади в домі бажано почергово. Бо, якщо у вас не було електроенергії, а після її увімкнення ви одночасно почали використовувати і телевізор, і пральну машину, і бойлер, це створює великий стрибок напруги. Тому найкраще спочатку ввімкнути світло у тій кімнаті, в якій ви перебуваєте, а потім поступово протягом пів години починати використовувати електроприлади, які вам потрібні.

Що стосується нормування та графіків, то електричний бойлер, пральну машину бажано використовувати у нічний період. Тоді немає небезпеки надмірного навантаження системи. Також важливо додати, що від деяких звичних благ цивілізації в період енергетичної кризи краще відмовитися зовсім. Замість електрочайника воду можна підігрівати на звичайній конфорці, замість тостера смажити хліб на сковорідці, замість електричної кавоварки використовувати турку».

                                                               (Газета українських селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ