«ПРОЄКТ» І ЙОГО ВТІЛЕННЯ ВІД ВЛАДИ: ДВАДЦЯТЬ П'ЯТИЙ «МАГНІТ» ВІД ЄРМАКА

За матеріалами інтернет-видань 10.10.2024 60

 

Василь ПІДДУБНЯК.

ПІД ЧАС війни в Умані на Черкащині не тільки святкують, а й будують. Виявляється — «Другий Єрусалим»!

Українські журавлі — у вирій, а хасиди (більшістю зі США, Ізраїлю та Великої Британії) — в Умань.

У ці осінні дні завше затишне і супокійне українське місто більше нагадує «блошиний ринок» десь у нижній Хайфі чи Шук Кармель у Тель-Авіві: шум-гам-тарарам!

Хасиди приїжджають у наш український «мегаполіс» числом 83 тисячі місцевих жителів не ярмаркувати, а відсвяткувати Рош га-Шана (єврейський Новий рік). Нині це велелюдне єврейське свято припало на 2-4 жовтня.

Сценарій щорічного паломництва непорушний: побувати у Рош га-Шана на могилі шанованого мудреця-цадика Нахмана з Брацлава, запалити свічки, прочитати виняткову молитву про Спокуту…

І душа преподобника неодмінно почує ці молитви. Вона, душа, благатиме Бога, аби пробачив прочанам усі їхні гріхи.

Судячи з масовості прийшлого народу, або не всі благання Бог встигає почути, або паломники — від старого до малого — продовжують грішити…

Чи не те ж саме можна сказати і про хлібосольних господарів України — центральну і місцеву владу та представників цієї влади у формі й без неї?

Вочевидь, так. Для цього є не менш поважний, ніж святкування Рош га-Шана, привід.

Влада планує створити в Умані Черкаської області центр під назвою «Другий Єрусалим». Про такі плани розповів помічник Президента Володимира Зеленського Андрій Єрмак (таку посаду тоді обіймала вічно права рука Зеленського. — В. П.) в інтерв’ю виданню LB.ua (випуск за 23 вересня 2019 р.).

«Я особисто відповідальний за Умань від України, з боку Ізраїлю — міністр Зеєв Елькін. Ми були з українсько-ізраїльською делегацією в Умані, побачили, що є велика кількість інвесторів, які готові вкладати кошти. І хочемо зробити з Умані туристичний центр, куди будуть приїжджати не тільки паломники. Там повинні з’явитися нові готелі, аеропорт, лікарня», — розповів Єрмак.

Крім того, така програма, за його словами, розроблена для всіх регіонів.

«У нас є така програма — «25 магнітів», ми хочемо в кожній області зробити щось, що приваблюватиме інвесторів. Умань є одним із таких «магнітів», — зазначив Єрмак.

«Я знаю, що він (Зеєв Елькін. — Ред.) підтримує проєкти такого роду в усьому світі. Сподіваюся, рано чи пізно ми зустрінемося з ним і поговоримо на цю тему», — резюмував Єрмак.

П’ять років — як один день Рош га-Шана!

Чимало хасидів за цей час омили свої грішні тіла в колишньому уманському кар’єрі, наспівавшись і натанцювавшись під «забійну» музику… Гори сміття після гостей вивозили на місцеве звалище комунальники…

А що ж із «Другим Єрусалимом»?

Ні намагнічений запаморочливими проєктами Єрмак, ні ізраїльський міністр Елькін, схоже, не відали, що цей титул — «Другого Єрусалиму» — давно (ще в ХІ столітті) дістався не заштатній Умані, а стольному граду Києву. Але якщо дуже хочеться, то, самі розумієте.

Тут інше важливо: що з тим «Другим Єрусалимом»? Тим, що в Умані?

Представники Українського козацтва і Міжнародного благодійного фонду «Український світанок» вирішили побувати в новоявленому хасидському містечку. І на власні очі побачили, що собою являє нині проголошуваний офісним паном Єрмаком «Другий Єрусалим».

Місцеві козаки не в захопленні від того, що чинить двадцять п’ятий «магніт» від Єрмака, а отже, і від влади, яку він репрезентує:

— Ось тут центральну синагогу клепають, а тут французи будують готель. А он, погляньте, магазини… Вивіски — всі на ідиш. Україною тут і не пахне, а смердить сміттям і випарами, — каже один.

— Оцініть їхнє містечко, — звертається до своїх товаришів інший. — Поставили електрогенератори, протягнули сякий-такий водопровід, каналізацію… Будинок впритул до будинку! Не приведи, Господи, яка пожежа — і згорить все к бісу! Із гаражів поробили офіси… Хаос! Ми просто шоковані від цих будівель, забудівель, від цього безладу! А отут виділили хасидам землю на 59 років під благоустрій. «Благоустроїли» — вигнали 9-поверхівку. А ще забудували каналізаційний колектор, поставили на ньому якесь шатро…

Раптом з однієї із яток висовується голова літнього прочанина:

— Слава Україні!

— Героям слава! — відказують кремезні козаки. І додають: — Є серед приїжджих і нормальні люди, є.

Паломникам теж не подобається, що витворяють на гостинній уманській землі деякі їхні одновірці. Але мовчать: мовчи, глуха, менше гріха…

— Провели б якусь толоку, у п’ятницю, скажімо. Навели порядок — і святкуйте на здоров’я! А так… Умань — сакральне місце, це правда. І хіба ніхто не бачить, що тут назріває екологічна катастрофа?

— Ідіть акуратно, бо на шприци можна наштрикнутися, — попереджає один з козаків.

За рогом — інша картина. Тут забарикадувала хідник усяким крамом, а чи й барахлом жвава вулична торгівля. А де ж хлопці «при виконанні»? Не видно хлопців.

— Ні контролю, ні елементарного порядку, — дають оцінку патріоти Умані. — Українців за такі базари б’ють, а гостям усе можна. Чому? Який тут секрет? За кожне торгове місце відстібай у муніципальну варту, бо варта, бачте, охороняє.

Слово бере кремезний чолов’яга середнього віку:

— Шановні уманчани, дорогі гості міста! Зрозумійте нас: ніхто не хоче розпалювати жодної міжнародної ворожнечі. У мене дуже багато друзів — євреї, повірте. І той кулеметник, який лежав зі мною у шпиталі, — єврей. Отакий от хлопець! Я його обожнюю! Але зараз не про нього, а про, вибачте, секту, яка чинить такий безлад, свавілля. Така вседозволеність — на совісті нашої влади. Не було «Другого Єрусалиму», то й горя не знали…

...Рабин Нахман провіщав, що доконче відрятує душу того, хто прийде до його могили, хто вимовить десять глав Псалмів. Ребе запевняв: «Я схоплю тебе за пейси і витягну з пекла, хай там як і які б погані справи ти зробив».

Давно годилося б (бодай для профілактики) таке ж вчинити і щодо деяких підданих України. Як виняток. Підхід до могили ребе — поза чергою!

                                                (Всеукраїнська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")

 

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ