В ГУЛЯЙПОЛЕ ПОВЕРНУВСЯ НЕСТОР МАХНО

За матеріалами інтернет-видань 10.10.2024 58

Памятник Нестору Махно в Гуляйполе

Ганна КЛІКОВКА  (Запорізька область).

У ГУЛЯЙПОЛЕ повернувся його символ — перед містянами постав відновлений пам’ятник Нестору Махну, який російські вандали зруйнували під час обстрілу у травні. Напевне, агресори цинічно втішалися, що відтяли голову і зруйнували постать легендарного ватажка селянського повстанського руху на Півдні України. Гуляйпільці ж засмутилися, дехто вважав це недобрим знаком для волелюбного краю. Саме тому міська влада вирішила якомога швидше відновити пам’ятник, щоб земляки упевнилися — так і ворога проженемо з рідної землі.

Міський голова Гуляйполя Сергій Ярмак зробив свіжу світлину — батько Махно тримає у руках український прапор і кличе земляків бути мужніми і гордими, вірити в Перемогу і наближати її.

Цікава історія відновлення пам’ятника. Після його руйнації Гуляйпільський відділ культури і туризму міськради почав шукати скульптора. Автор першого пам’ятника Владлен Дубінін пішов з життя ще перед війною. Зацікавилися роботами майстра скульптури з Києва Олександра Березовчука, написали йому листа. Пан Олександр перейнявся проханням гуляйпільців, пристав на пропозицію.

Праця була нелегкою й тривала понад місяць. Спочатку автор виліпив голову з глини, підготував формовку, вилив виріб із гіпсу, а вже потім з бетону. Обличчя скульптор створював, спираючись на документалістику — світлини, фільми. Особливо важливо було дотримати пропорцій. Відтак був відповідальний процес реставрації. Зварювальні роботи, фарбування пам’ятника виконали працівники комунальних підприємств міста. Усі, кому довелося працювати над проєктом, були сповнені ентузіазму. У Гуляйпільській міській територіальній громаді наголосили, що скульптор за роботу й матеріали не взяв жодної копійки! «Я сам розумію, що пам’ятник є незламним символом для людей задля підняття морального духу, він має стояти, як переможний образ», — сказав Олександр Березовчук після виконаної роботи.

Слід зазначити, що Олександр працює у столиці, має велику технологічно оздоблену майстерню, в якій постійно створюються нові скульптури, артоб’єкти та ексклюзивні предмети оздоблення. Гуляйпільці оцінили старання скульптора і щиро вдячні йому за розуміння образу їхнього Нестора.

                                                    (Всеукраїнська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ