ІНФОРМАЦІЙНА ПАНОРАМА ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

За матеріалами інтернет-видань 10.10.2024 50

 

Світлана УСАТЮК

Осінь кличе збирати врожай

ПРИКАРПАТСЬКІ аграрії зібрали добрий урожай ранніх зернових і зернобобових культур. У літній період їм вдалося заготувати понад 560 тисяч тонн зерна. Нині господарники продовжують працювати в полі: збирають кукурудзу, гречку, картоплю, овочі. Цьому сприяє погода. Натомість погодні умови сповільнили підготовку земельних ділянок під посів озимих культур. Тривалий період не було дощів, і запаси вологи в орному шарі ґрунту знизилися до 9-12 міліметрів, як дослідили у департаменті агропромислового розвитку обласної військової адміністрації. Попри це роботи розпочали і планують засіяти озимими культурами 76 тис. га. Зокрема, під посів пшениці відвели 46,8 тис. га, ячменю — 8,2 тис. га, жита — 1 тис. га та 20 тис. га озимого ріпаку.

Допомагають іноземні партнери

В КРАЇ будують нові заводи. Зараз тривають роботи на спорудженні підприємства із виготовлення будівельних матеріалів і сумішей. У справу інвестують гроші підприємці з Франції, повідомили на міжнародному форумі «Івано-Франківщина — надійний партнер». Коли стартує виробництво, вона надасть 50 робочих місць.

Також в області зведуть сміттєпереробний завод. Підприємець з Австрії готовий вкласти у будівництво до 15 мільйонів євро.

А за сприяння Посольства Канади в Україні у регіоні найближчим часом запрацює ветеранський центр. Там дбатимуть про психологічну реабілітацію військових та їхніх родин. Не залишать поза увагою і працевлаштування ветеранів.

Подбали про ягідну плантацію

ДРУГИЙ рік поспіль у П’ядицькій громаді плодоносить лохина. У селі Мала Кам’янка працівники комунального підприємства вирощують 5 сортів цієї смачної й корисної ягоди. Аби краще зберігати вирощене, селяни встановили холодильне обладнання і налагодили сортувальну лінію. Це стало можливим завдяки співпраці з програмою USAID DOBRE. Також у межах програми господарникам закупили напівпричіп до трактора. Техніка знадобиться для вивезення з плантації торф’яно-тирсової суміші. Його використовуватимуть і для інших потреб у громаді: ремонту доріг, підрізування дерев.

Соціальне житло у громаді

КОЛОМИЙСЬКА громада спільно з Міжнародною організацією з міграції будує соціальне житло. За кілька років на ділянці площею 10 гектарів у Коломиї постане будинок на 200 квартир. Помешкання тут надаватимуть військовим, переселенцям, а також медикам і вчителям, праці яких потребують у громаді. Люди житимуть там на умовах соціальної оренди. Її вартість буде нижчою від ринкової, запевняють у Коломийській міській раді. Орендна плата від мешканців потраплятиме до спеціального фонду, з якого фінансуватимуть утримання будинку і території. Частково кошти фонду акумулюватимуть на спорудження ще одного будинку.

Першокласників поменшало

НОВОГО навчального року до прикарпатських шкіл пішли 12  100 першокласників. Це менше, ніж у попередні періоди, повідомляють в Івано-Франківській обласній військовій адміністрації. Торік уперше за шкільні парти сіли 13 300 дітей, а 2020 року — 16 600. Скорочення кількості першокласників у регіоні пов’язують із демографічними чинниками, а також виїздом родин за кордон. За межами України зараз, як розповідали освітяни на вчительській конференції, перебувають майже 11 тисяч школярів з Івано-Франківщини.

Яка вода в річках?

РІЧКИ Свіча і Бистриця Надвірнянська — найчистіші у краї водойми. Найбрудніші — Саджава і Луква, де виявили п’ять шкідливих речовин, уміст яких перевищує екологічні норми. Це результати моніторингу водойм у річкових басейнах Дністра і Дунаю протягом восьми місяців.

Зі слів начальниці лабораторії моніторингу вод Західного регіону Дністровського басейнового управління водних ресурсів Марії Засідко, серед забруднювальних речовин у прикарпатських річках найчастіше виявляли ендосульфан, антрацен, флуорантен, який є особливо токсичним, бо утворюється внаслідок неповного згоряння пально-мастильних матеріалів.

Фахівці лабораторії іноді виявляють забруднення також у річці Сівка, яка протікає у зоні екологічної небезпеки, поблизу Домбровського кар’єру. У річковій воді визначають і високий вміст солі.

Дієш незаконно — готуйся до штрафів

СІМОХ людей, які незаконно збирали ісландський мох у Карпатах, притягнули до адміністративної відповідальності. Працівники Державної екологічної інспекції спільно з лісівниками виявили збирачів на територіях трьох лісництв Івано-Франківської й Закарпатської областей. На Прикарпатті заготівельники збирали лікарську рослину, занесену до Зеленої книги України, у Бистрицькому лісництві. Робили це без спеціального дозволу — лісового квитка, який видається безкоштовно, та ліміту на використання лісових ресурсів.

                                        (Всеукраїнська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")

 
 
Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ