ПАНОРАМА АКТУАЛЬНИХ АГРАРНИХ НОВИН

За матеріалами інтернет-видань 10.10.2024 51
 

Тетяна МАРИНКО

Казав пан, бюджетний кожух дам

У ПРОЄКТІ бюджету на 2025 рік на підтримку аграріїв заклали 5 млрд грн, повідомляє AgroPolit.com. Розподіл грошей такий: 200 млн грн на відновлення та будівництво меліоративних систем, 5 млн — сімейним фермерським господарствам, 80 млн — на пільгові безвідсоткові кредити фермерським господарствам, 4,7 млрд грн — на виплату дотацій на гектар сільськогосподарської землі для аграріїв та на утримання корів, овець і кіз (+3,93 млрд у порівнянні з 2024 роком). Більше коштів аграрний комітет Верховної Ради України просить виділити на збереження водних біоресурсів, часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм, підприємств зі зберігання та переробки зерна, спецбюджетну дотацію за приріст поголів’я корів, виробництво органічної продукції, вирощування бавовнику, відновлення меліоративних систем, перетворення відходів на електроенергію, компенсацію на сільгосптехніку, сертифікацію агропродукції, компенсацію за морські перевезення в умовах війни.

Дослідження тривають

НА ПІВДНІ Одеської області тривають перспективні агротехнологічні дослідження — вирощування бавовнику на місцевих ґрунтах, що є унікальним для України. Цього сезону на кількох ділянках площею від 0,1 до 2,5 гектара було висаджено п’ять сортів бавовнику. Насінний матеріал купували в Німеччині, США та Туреччині.

Попри надзвичайно посушливі весну та літо на всіх ділянках утворилися сходи, відбулося цвітіння та формування коробочок бавовнику. Більше половини з них уже розкрилося, що свідчить про готовність врожаю до збору.

Цей успішний результат підтверджує висновки вітчизняних учених та аграріїв про потенціал вирощування бавовнику за нинішніх кліматичних умов на південних територіях України.

Бавовник є джерелом нітроцелюлози — сировини для виготовлення пороху. На сьогодні найбільшим її експортером є Китай із майже половиною світового ринку. На другому місці — США з чвертю, далі йдуть Іспанія та Узбекистан, у яких приблизно по 10%.

Список розширили

МІНЕКОНОМІКИ збільшило на 50 позицій перелік вітчизняної техніки, за придбання якої держава компенсує аграріям 25% вартості. Тепер число номенклатурних одиниць, які виробляють 126 підприємств машинобудування для АПК, становить 11 314. У межах програми аграрії одержать понад 150 млн грн відшкодування.

Цукровий сезон у розпалі

НА ВІННИЧЧИНІ викопано цукрові буряки на 13% площ. Середня врожайність — на рівні 397,4 ц/га, майже на 80 ц/га менше, ніж торік (загалом станом на 20 вересня в Україні зібрано 1,7 млн т солодких коренів). В області працюють п’ять цукрових заводів, які вже переробили 332 тис. тонн цукросировини і виготовили 41 тис. тонн цукру.

Iмпортуємо картоплю

ІЗ 1-го по 23 вересня в Україну було ввезено 22 тонни картоплі з Литви і 42 тонни — з Польщі. Аналітики вважають, що імпорт спровокувала підвищена потреба місцевих оптових та роздрібних компаній, а також спекуляції навколо можливої нестачі бульби високої якості поточного сезону. За даними Державної митної служби, із січня по серпень Україна закупила за кордоном 15,356 тис. тонн картоплі на суму 9,324 млн дол., натомість експортувала лише 760 тонн на 215 тис. дол.

                           (Всеукраїнська газета захи сту інтересів і прав велян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")

 

  
Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ