путінізм в рф слід знищувати руками росіян, - Ілля Пономарьов

За матеріалами інтернет-видань 05.06.2024 298
путінізм в рф слід знищувати руками росіян, - Ілля Пономарьов

   У багатьох громадян України словосполучення "російська опозиція" викликає посмішку – іноді сумну, іноді навіть презирливу. Справді, послідовна трансформація режиму путіна з автократичного у відверто тоталітарний не залишає ані найменшого простору для класичної опозиційної діяльності. Влада, що виродилася в терористичну диктатуру, на жаль, не змінюється на виборах. Тому єдиний спосіб реальної боротьби з путінізмом – це збройний спротив. 

   Кілька місяців тому вийшло велике дослідження, яке свідчить, що масштаб політичних репресій у нинішній р більший, ніж за післясталінських генсеків. Загибель Олексія Навального, ув'язнення Іллі Яшина та Володимира Кара-Мурзи, вбивства кремлем політичних опонентів за кордоном, демонтаж навіть залишків імітаційної демократії – ці та багато інших фактів поставили жирний "хрест" на можливостях ненасильницького спротиву в росії.

   Власне, саме про якісне зростання та інтенсифікацію збройного спротиву режиму путіна говорили на Форумі російської опозиції за участю російських добровольців ЗСУ, що відбувся наприкінці травня у Львові. У резолюції Форуму зазначено, що підтримка російських добровольців і партизанських груп, які воюють проти кремля, має бути головним приорітетом усіх – абсолютно всіх! – фракцій російської опозиції щонайменше доти, доки рф продовжує загарбницьку війну проти України. Підтримка може включати як безпосередню участь у збройній боротьбі на фронті та в тилу, так і рекрутинг, фінансове, гуманітарне та інформаційне сприяння.

   Делегація З'їзду Народних Депутатів виступила на Форумі з ініціативою створення координаційної структури, яка б підтримувала роботу силової частини незгодних із кремлем. Основна мета – нарощувати можливості та вплив військово-політичного спротиву.

   Ви, шановні читачі, напевно неодноразово бачили кадри наслідків диверсій на залізницях, підпалів релейних шаф, військкоматів, літаків на авіабазах у рф. Навігація дронів без наявності партизанських груп на місця здійснення ударів не буде достатньо ефективною. Збройне підпілля в росії не просто існує, а регулярно демонструє на практиці свою політичну позицію, знижуючи військово-логістичні можливості кремля, завдаючи серйозної фінансової шкоди й підриваючи впевненість російських еліт у стабільності режиму. І це те, що дає привід для обережного оптимізму. 

   До речі, парадоксальним чином збройний спротив усередині рф на сучасному етапі історичного розвитку – набагато безпечніший порівняно з мітингами, прибуттям на виборчі дільниці та іншими звичними форматами. Для диверсійно-партизанських дій апріорі необхідні обережність та конспірація, водночас участь у мітингах та електоральних процедурах на кшталт путінських "виборів" означають добровільну деанонімізацію та передання особистих даних "людям із холодною головою, гарячим серцем і чистими руками".

Активне ядро російського спротиву на фронті та в тилу наразі становить близько 10 тисяч осіб. Здавалося б, не так багато. Але згадаймо, що кубинська революція в 50-х роках минулого століття починалася всього з 82 однодумців...

   При цьому операції, що проводяться російськими добровольцями, на кшталт Легіону "Свобода Росії", у межах міжнародно визнаних кордонів рф (Білгородська, Курська області), наочно демонструють безпорадність тези про "неприпустимість / небезпеку ескалації", яку тиражують прибічники "заморожування" війни та "миру за будь-яку ціну". А також спростовують кремлівську пропаганду про могутність російських спецслужб, які стали насамперед органом політичної контррозвідки. 

   Не існує варіанту перемоги України у війні без демонтажу путінізму як політичної системи. Він був причиною агресії, його і необхідно знищити. Вихід Сил оборони України на кордони 1991 року без зміни режиму в москві – лише перенесення лінії фронту. Перемога України на полі бою – чого ми всі, безумовно, бажаємо – не призведе до автоматичного падіння режиму путіна. Саддам Хусейн, який зазнав катастрофічної поразки у війні в Перській затоці (1990-1991), але потім утримував владу понад десять років, не дасть збрехати. Так само як і Слободан Мілошевич, повалений унаслідок "бульдозерної революції" (2000), а не програшу в серії балканських конфліктів. 

   Ці зміни реалізовувати не українцям (ті опозиціонери-"почекуни", які чекають, коли українці своєю кров'ю оплатять свободу росії, просто аморальні у своїй імпотенції), а самим росіянам. Але зробити це без державної підтримки зараз неможливо. І рано чи пізно вона буде надана, якщо не Україною, то іншими сусідніми країнами. Ці вкладення високоефективні не тільки з погляду стратегічних цілей, а й з погляду фінансової віддачі від інвестованих коштів. Лідерство України в цьому питанні – це питання не тільки національної безпеки, а й реалізації довгострокових інтересів країни після війни за своїм сценарієм.

   Зміни неминуче міститимуть в собі як суто військовий (і партизанський) аспект, так і політичний – досягнення розколу російської еліти та мобілізація хоча б окремої її частини на боротьбу з владою. Там немає сил добра, у нас не повинно бути ілюзій – але заради самовиживання, санкційним батогом і післявоєнним "пряником" когось можна підштовхнути до дії. Бунт пригожина влітку 2023 року став яскравим проявом глибинних суперечностей всередині кремлівських "верхів". "Чистки" генералітету рф, втрата позицій шойгу і патрушевим – явища подібні. Ризикну припустити, що це далеко не останні арешти та "перетрушування" кадрів, і найближчим часом може розпочатися широкомасштабний внутрішньоелітний конфлікт, який ми маємо використати у своїх інтересах. 

   "Сутичка бульдогів під килимом" усередині самої рф набуває дедалі більшого значення ще й тому, що війна давно перейшла у формат "на виснаження", без істотних змін лінії фронту за останні півтора року. Західна допомога Києву, на жаль, недостатня для кардинального перелому військової ситуації в найближчій перспективі, і тому нам потрібен доступ до заблокованих російських коштів – не тільки державних, а й приватних. 

   Не можу не згадати й про те, що війни, які невдало складаються для росії (а ця "спецоперація" йде очевидно невдало, хоч би скільки путін не наголошував, що "всё идёт по плану" і "мы ещё всерьёз ничего не начинали"), нерідко призводили до глибинних внутрішньополітичних потрясінь. російсько-японська війна стала передвісником революції 1905-1907 років, Перша світова – революції 1917 року, війна в Афганістані – розпаду СРСР. 

   Упевнений, що і під час сьогоднішньої війни з'явиться вікно можливостей, коли російський спротив зможе перехопити важелі управління державою, ліквідувати путінський режим і повести росію шляхом деімперіалізації та демократизації. Україні має бути запропонована нова система взаємовідносин, заснована на дотриманні норм міжнародного права, поверненні всіх міжнародно визнаних територій, виплаті компенсацій і видачі військових злочинців.

   У сучасних умовах наше завдання, над яким ми працюємо щодня, завдання російського спротиву – збільшувати кількість прихильників, нарощувати кількість акцій прямої дії всередині росії, а також використовувати будь-які наявні можливості прямо зараз для розширення військової та фінансової підтримки сил добра, що зібралися навколо вільної України.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ