Репарації та виплата збитків українцям - СТРАХИ ПУТІНА

За матеріалами інтернет-видань 19.04.2022 713
 
Професійний вбивця путін не боїться нашої крові і крові наших дітей. Він виключно боїться втратити свої гроші і владу

Геноцид українців – один із багаточисельних епізодів масових вбивств путіна поряд із сирійцями, чеченами, грузинами та іншими. Він веде війну проти України не 55 днів, а 8 років з активною фазою, яку почали рашистські ракети по містах України ранком 24. 02. 22.

За 8 років війни вимушеними переселенцями стали понад 12 млн українців, а збитки, нанесені фашистською росією з 2014 року українцям і державі вже наближаються до 2 трлн доларів (і це не враховуючи втрачену вигоду, природні ресурси, вкрадені окупантами, нанесені екологічні збитки та зруйновані людські життя).

За ці 8 років жодна влада не спромоглася ухвалити національне законодавство, яке б дозволяло отримати реституції/компенсації українцям за втрачене здоров'я, житло, автомобілі, бізнеси. Як і не спромоглася подати консолідовану претензію держави України проти росії.

Окремі законодавчі ініціативи з'являлися. Так в минулому скликанні ВР був зареєстрований, але не розглянутий законопроєкт N2167 від 18.02.2015 про відшкодування збитків. А КМУ ухвалив постанови N947 від 18.12.2013 та N582 від 26.06.19 про порядок надання грошової компенсації та формування фондів житла для тимчасового проживання ВПО. Всі ці документи радше декларативні, ніж мають практичний механізм компенсації пошкодженого та втраченого майна. Всі вони передбачають виплату компенсацій з державного бюджету України, а не казни росії.

Розуміючи відсутність будь-якого системного підходу та єдиного відповідального держоргану щодо збитків, ми з колегами розробили та зареєстрували ще в 2020 році законопроєкт N3057 про Національне агентство України з питань подолання наслідків збройної агресії рф, мета якого системно збирати, оцінювати, оформлювати, компенсувати та подавати в міжнародні суди всі збитки фізичним і юридичним особам. За 2 роки Верховна Рада так і не розглянула цей законопроєкт.

Аналізуючи таке довготривале небажання всіх влад і урядів займатися питанням збитків, мимоволі приходить думка, що це не просто так. І тема реституцій, репарацій і компенсацій є однією з найболючіших для рф, яку всі оминали, щоб не дратувати путіна.

Але тепер нам немає чого втрачати, і російський корабель таки пішов правильним курсом разом із верховним головнокомандуючим рф. Отже, ми повинні системно зайнятися питаннями збитків, завданих рф українцям, їхньому майну, бізнесу та державі Україні, а саме:

- Національним законодавством та запровадженням швидкої та простої процедури декларування збитків та отримання компенсацій всередині країни, враховуючи принципи Пінейру. Тільки оперативна і справедлива компенсація дасть можливість швидко повернути українців додому, відбудувати бізнес та інфраструктуру і якісно запустити економіку. Українцям потрібно десь жити та працювати.

- Формуванням консолідованої претензії до рф та чіткою виваженою позицією в міжнародних судах та інституціях.

- Формуванням фондів із конфіскованими активами/коштами росіян в Україні, міжнародними грошима, замороженими за кордоном активами рф та її громадян. Ці кошти направляти винятково на компенсації українцям та відбудову України в прозорий і підзвітний спосіб.

- Будь-яка відбудова, чи то житло, чи інфраструктура в Україні, повинна базуватися на сучасних енергоощадних технологіях. Жодного ремонту та перебудови старої енергоємної та витратної радянщини. Вона повинна піти назавжди разом із російським кораблем. Нам потрібна сучасна, зелена і конкурентна Україна з невеликим, але ефективним державним управлінням. Іншої нагоди викинути непотріб на смітник не буде наступні 100 років.

Перший крок на національному рівні зроблено в законопроєкті N7198 від 24.03.22 про компенсацію за пошкодження та знищення майна. Але запропонована редакція вимагає серйозного доопрацювання. Законопроєкт має стосуватися:

✓ Всіх збитків з 2014 року.

✓ Всього нерухомого майна, транспорту, фізичних та юридичних осіб всіх форм власності, зокрема комунальних та державних підприємств, об'єктів інфраструктури тощо.

Збір усіх збитків повинен бути в одному державному реєстрі, що дозволяє робити глибоку аналітику та приймати швидкі прозорі рішення.

✓ Оцінка збитків повинна бути справедливою на основі міжнародних методик (щоб потім можна було використовувати її в міжнародних судах) та бути безкоштовною для заявника.

✓ Подання заявок на компенсації потрібно зробити максимально швидким та легким через "Дію", цнапи, нотаріусів та реєстраторів без прив'язки до місця реєстрації, проживання чи перебування.

✓ Збором заявок, їхньою обробкою, аналітикою, наданням компенсації та поданням консолідованої претензії в міжнародні суди повинен займатися окремий висококваліфікований держорган 24/7 з достатніми повноваженнями та ресурсами. Це не можуть роботи місцеві органи влади, які не мають ні компетенції, ні кваліфікованих кадрів, ні міжнародного доступу, а також можуть грішити конфліктом інтересів: кому видавати компенсацію, а кому ні.

Сповідаюся, вищезазначені принципи будуть враховані в законопроєкті, і він дасть можливість швидко отримати компенсації громадянам і бізнесу, отримати відшкодування збитків від рф, і як результат – дасть нове дихання нашій економіці.

І збудеться найбільший страх путіна – влада рф і кожен росіянин платитиме українцям компенсації щомісяця наступні 50 років, згадуючи президента-авантюриста, який своїми руками знищив росію та втягнув не одне покоління її громадян у бідність та ганьбу. Найкраще щеплення від рашистської хвороби – через гаманець і холодильник кожного окремого рашиста.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ