Уже тому біда, що боржники перед нащадками

Микола Ясень 19.04.2022 500

  Переглянути оригінальне зображення  Цього року уже з початку серпня і до кінця грудня Україна існуватиме за рахунок позичених у прийдешніх поколінь  природних благ та енергетичних, матеріальних і так далі ресурсів. Є така світова організація контролю за станом екології та природокористування, яка підраховує і порівнює, отож співставляє, скільки людство на планеті загалом і населення кожної окремо взятої країни зокрема споживає корисних копалин, енергоносіїв, води і тому подібного. В рік. І скільки природа всього забраного у неї добра здатна протягом також року самотужки відновити та відтворити. Повернути те і туди назад, коротше, що нами використано. Називається ця організація Global Footprint Network – в перекладі українською Глобальна мережа слідів. Тобто мова іде про облік, якими темпами земна цивілізація безповоротно витрачає сьогодні на себе ресурси, коли там і туди, де вона, цивілізація, нищівно наслідила, ніщо уже не повертається. А якщо й повертається, то винятково у вигляді відходів та сміття, але не у вигляді годних для споживання й використання ресурсів.

Так от, разом на всіх населення Земної кулі цього року уже до 29 липня поглине всю свою річну норму, якщо так можна сказати, і решту календарного часу до кінця 2022-го житиме в борг у природи. А значить, що у майбутніх поколінь землян, адже позички у даному випадку беруться у 2023-го, 2024-го, 2025 і так далі років. Аж поки вичерпаємо повністю запаси покладів як у надрах, так і на поверхні та в атмосфері. Гадаєте, на скільки ще вистачить нам щедро дарованого матінкою-природою? В тому то й річ, що вражаюча сенсація, яку оприлюднила щойно природозахисна організація Global Footprint Network, наступна: уже з 2050 року на планеті в рік обсяги спожитих матеріальних і енергетичних ресурсів дорівнюватимуть обсягам їх відтворення. Відтак ми, образно кажучи, почнемо фактично проїдати створене і припасене природою незворотно і назавжди. Коли кінець донедавна «невичерпним» земним багатствам наближатиметься зі швидкістю ліку подальших років існування земного світу.

І стосовно України окремо. У нас ситуація ніби як трохи краща. Ми цього року в борг у природи та нащадків почнемо жити з 8 серпня. Отож в підсумку на десять днів менше, ніж вся планета. Але радості від цього мало. Оскільки земний світ уже настільки тісний, що залежні ми одні від одних. Відгороджено від інших жити та використовувати природні ресурси неможливо. Тому, заявив голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований, разом з усіма нам теж доводиться думати, як міняти своє ставлення до використання природних ресурсів. Бо тут є над чим думати.

                                                                         


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ