РФ ВІДДАЄ ПЕРЕВАГУ ЗБЕРЕЖЕННЮ ІНІЦІАТИВИ НА СХОДІ УКРАЇНИ

За матеріалами інтернет-видань 22.08.2024 102

Тобто а не захисту Курщини: в ISW назвали ціль Кремля

  Новини Росії   22.08.2024

Російська влада запустила складну інформаційну кампанію, спрямовану на виправдання перед внутрішньою аудиторію своїх військових цілей. А саме поясненням, чому путінська армія віддає пріоритет наступам на Донбасі в Україні, а не негайному видворенню українських військ із Курщини.

Можливі причини вказали в Інституті вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW). Аналітики наголосили на тому факті, що реакція Кремля на українську операцію в Курській області РФ підриває низку давніх його наративів про російські "червоні лінії".

Так, джерела у владі країни-агресора, близькі до адміністрації диктатора Путіна, повідомили, що Кремль активно намагається налаштувати суспільство на ухвалення обмеженої української присутності в Курській області як "нової норми" та применшити значущість наступу.

За їхніми словами, Кремль використовуватиме пропаганду, щоб спонукати росіян чекати, доки армія РФ поверне собі ці території "після неминучої поразки України" на сході. Також вони додали, що уряд перенаправляє занепокоєння росіян щодо Курської області, займаючи внутрішнє суспільство акціями гуманітарної допомоги для постраждалих жителів регіону.

РФ віддає пріоритет збереженню ініціативи на сході України, а не захисту Курщини: в ISW назвали ціль Кремля

Намагаючись мінімізувати паніку на курському прикордонні Кремль навіть вирішив не скасовувати майбутніх виборів губернатора регіону, запланованих на вересень 2024 року. Але Центральна виборча комісія РФ все ж таки вирішила відкласти голосування в семи районах області, порушених українською наступальною операцією, "через загрози безпеці".

"Кремль, можливо, вирішив зберегти вибори в запланованому порядку, щоб замінити губернатора Олексія Смирнова, який тимчасово виконує обов'язки, який курирував більшу частину місцевої реакції Росії на вторгнення", – зазначили в ISW.

Російське видання Meduza, яке позиціонується як опозиційне, наголосило на тому, як події в Курській області висвітлюють державні росЗМІ. А саме те, що вони почали все частіше зображати регіон та його мешканців як тих, хто підтримує російські військові зусилля в Україні, незважаючи на те, що "самі зіткнулися з деякими незначними військовими порушеннями у звичайному житті".

"Кремль також може спробувати використати висвітлення держЗМІ свого багатомісячного наступу на сході України як зброю для просування кампанії з інформування про наступ ЗСУ на російській території. РосТБ, зокрема, висвітлюює українську операцію в Курській області як обмежену, водночас активно протиставляючи його російським "успіхам" на Покровському напрямку, які росЗМІ представляють як великі "перемоги", – пояснили в ISW.

На думку аналітиків, Кремль може використати цю кампанію з інформування громадськості, щоб отримати час та простір для відповіді на українське вторгнення в Курську область вже після передбачуваного досягнення своїх наступальних цілей на Донбасі.

"Пом'якшений підхід Кремля до тимчасового аспекту передбачає, що Кремль вирішив віддати пріоритет тактичним успіхам в Україні, а не швидкому відновленню територіальної цілісності Росії в Курську, і це очевидне рішення підриває низку давніх наративів про російські "червоні лінії", – підкреслили автори зведення ISW.

Вас може зацікавити:"Шок минув": у Кремлі хочуть переконати росіян, що вторгнення ЗСУ на Курщину "нова норма" – ЗМІ

Так, Путін вимагає, щоб армія РФ відбила наступ ЗСУ на Курщину, не жертвуючи стабільністю свого режиму, не знижуючи пріоритет наступу окупантів на сході України та не звільняючи своїх некомпетентних, але відданих йому помічників. Результати такої стратегії, кажуть експерти, поки надто рано передбачати.

"Це відповідає нашим оцінкам щодо пріоритетності для Кремля наступати на українському фронті, а також нездатності Путіна динамічно коригувати цілі та його небажання ризикувати. Повідомлений підхід Кремля до командних змін, мабуть, відповідає моделі Путіна утримуватися від зміни командування доти, поки він не перестане активно зіштовхуватися з кризою", – додали в ISW.

Як повідомляв OBOZ.UA, високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель на тлі подій у Курській області РФ зазначив, що ця військова операція України завдала серйозного удару по наративу Путіна.

Попри заяви російської влади про те, що український наступ на території РФ нібито зупинено, з'являється дедалі більше доказів протилежного. Зокрема, наразі починається битва за наступне велике російське селище – Кореневе – за 19 км від кордону.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ