Шахрайство знову тут як тут: торгували «потрібними» діагнозами

За матеріалами інтернет-видань 30.05.2024 327
 

Петро ВИШЕНСЬКИЙ.

У Житомирі затримали 39-річного голову обласної військово-лікарської комісії, який торгував «потрібними» для ухилянтів діагнозами.

ЙОГО спільниками були двоє цивільних віком 55 та 65 років, які підшукували військових, направлених для проходження комісії, зацікавлених в отриманні статусу непридатності до служби в лавах ЗСУ або ж групи інвалідності. Сприяли та надавали фальсифіковані довідки лікарі низки клінік у Житомирській, Вінницькій областях та м. Києві. Вартість «послуги» коливалася від 3000 до 5000 доларів, залежно від реальних травм, поранень та захворювань клієнта, а також «бажаного результату».

Лікаря цієї ВЛК та ще двох його спільників правоохоронці заскочили на гарячому, а саме під час отримання завдатку хабаря у розмірі 900 доларів. «Того ж дня слідчі поліції області провели дев’ять обшуків у службових кабінетах, за місцями проживання та в автомобілях фігурантів. Поліцейські виявили та вилучили майже 20 тисяч доларів і 40 тисяч гривень, банківські картки, медичну документацію, чорнові записи, мобільні телефони, електронні накопичувачі, жорсткі диски, автівки», — повідомило Головне управління Нацполіції у Житомирській області.

Нині триває досудове розслідування, встановлюють інших осіб, які можуть бути причетні до корупційної схеми. Фігурантам може загрожувати від 5 до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

На жаль, подібні факти — продажності військово-лікарських комісій — аж ніяк не поодиноке явище. Вони масово фіксуються у багатьох регіонах. Так, нещодавно працівнику столичного ТЦК повідомили про підозру у хабарництві. Правоохоронці вважають, що він «продавав» відстрочку від мобілізації.

У Хмельницькій області викрили на корупційній схемі працівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) та лікаря-стоматолога приватної лікарні, які допомагали ухилянтам отримати рішення щодо непридатності до військової служби. За свої «послуги» ті брали 10 тисяч доларів. У тій же області трохи раніше 57-річна лікарка-фтизіатр, голова позаштатної військово-лікарської комісії, вимагала у родички військовозобов’язаного з вадами слуху 300 доларів за обстеження та подальше визнання його ВЛК непридатним чи обмежено придатним до служби. Жінка вимушено погодилась на умови, однак звернулася до правоохоронців, які задокументували злочинні дії підозрюваної.

Правоохоронці Державного бюро розслідувань заявили про викриття на Львівщині злочинної групи з-поміж посадовців Самбірської міжрайонної медико-соціальної експертної комісії та Турківської міської лікарні. Вони вимагали з батька пораненого військовослужбовця 3200 доларів — за те, що оформлять синові документи про встановлення другої групи інвалідності, що давало б змогу завершити службу. Під час затримання на гарячому посадовиця намагалась позбутися грошей в оригінальний спосіб. Вона кинулася їх… їсти! Однак правоохоронці цьому завадили, а кошти вилучили. Затримали також інших учасників злочинної групи.

На Одещині голова ВЛК отримав підозру в продажу довідок про «непридатність». Підозрюваний разом зі співучасниками за гроші виготовляв довідки військово-лікарської комісії з вигаданими хворобами. «Послуга» коштувала 5500 доларів…

                                                                          Газета селян України "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ