Щедрий вечір тобі, пане господарю

За матеріалами інтернет-видань 12.01.2022 749

13 січня – за християнським календарем, день преподобної Маланії. У народі кажуть, Маланки.

На Маланку готують щедру кутю, а ще ліплять незвичайні вареники. У їхній начинці  може бути і копійка, і записка з побажаннями. Тож їдять їх ввечері обережно, щоб ненароком не проковтнути вареничний сюрприз. На Маланку готували щедрі та ситні страви, тому вечір називається щедрим. І обов’язковими наїдками були  страви з птиці й риби, тому що "щастя може полетіти, а удача поплисти з дому".

За давніми народними звичаями, в основному щедрують дівчата. Вони співають пісень, за це їх винагороджують. Але трапляються випадки, коли хлопці «водять Маланку»: переодягаються в жіноче вбрання, жартують, веселять односельців.

У народі кажуть, Маланка-Вода приходить разом із Василем-Місяцем гостювати. Тому святкування Маланки переходить 14 січня у Свято Василя -  святкування Старого Нового року.

Саме рано-вранці на Василя чоловіки здійснюють обряд посівання. «Сіють-віють-посівають» здебільшого пшеницею і  житом, що за повір’ям приносить щастя і добробут господарям. Дрібним насінням, пшоном або гречкою, не сіють, щоб в житті поменшало дріб’язку.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ