Що берегти не лише для нащадків, але й для себе

За матеріалами інтернет-видань 09.06.2024 445
 

Микола ЮРЧИШИН.

 
 

ЩОРОКУ 5 червня відзначається Всесвітній день охорони довкілля. Він був започаткований Генеральною Асамблеєю ООН на її 27-й сесії 15 грудня 1972-го. Також була заснована нова організація — Програма ООН із довкілля.

Цьому передувала велика підготовча робота. Зокрема, 11 травня 1971 року Генеральному секретареві ООН надійшло звернення, яке підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв’язку із забрудненням довкілля: «Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами».

Всесвітній день охорони довкілля є одним із основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем довкілля, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії. Відзначення цього дня розраховане на те, щоб дати народам світу розуміння того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади.

Важко визначити, коли саме почалося вивчення екології. Окремі дисципліни біології та наук про Землю належать до стародавніх цивілізацій. Цим займалися греки, єгиптяни і римляни. Наприклад, Гіппократ і Аристотель були серед перших зареєстрованих учених, які записували свої спостереження про те, що зараз можна вважати екологією. Геродот записав дослідження за такими темами, як рівновага і регулювання в природі того, що ми знаємо як екосистеми. Він ставив це на передній план ранніх екологічних досліджень.

Деякі з найважливіших постулатів екології з’явилися приблизно в 1700-х роках, коли вчені стали розуміти такі поняття, як харчові ланцюги, управління населенням і спадковість. Пізніше дослідники стали спостерігати і теоретизувати вплив планети на живі організми з такими концепціями, як адаптація та еволюція.

Нині екологія фокусується на життєвих процесах, енергії в живих спільнотах, кінцевому зростанні і розвитку цілих екосистем, а також на тому, як біорізноманіття виявляється у довкіллі. Екосистема може бути невеликою, як калюжа, при цьому лише кілька організмів взаємодіють один з одним. Або вона може бути великою, як ліс, із величезною кількістю взаємодіючих організмів.

Одним із основних видів діяльності організмів в екосистемі є пошук енергії — її потребують усі живі істоти, щоб вижити. Всі частини екосистеми працюють разом. Процеси дуже залежать від природних циклів. Екосистеми постійно змінюються.

— Ми всі живемо на одній планеті і, забруднюючи її, шкодимо передовсім самим собі та своїм нащадкам, — сказав кореспондентові «СВ» перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Васильович Краснолуцький. — Кожен для себе повинен знайти шляхи для покращання довкілля. Разом ми здатні зробити його кращим. І надалі не забувати про його охорону та збереження природних скарбів.

День охорони довкілля вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щороку святкується в понад 100 країнах світу. Він відзначається по-різному, в тому числі парадами велосипедистів, «зеленими» концертами, конкурсами творів і плакатів у школах, садінням дерев, кампаніями з утилізації відходів і прибиранням територій, а також безліччю інших способів. Та в будь-якому разі цей день є прекрасною нагодою зробити хоча б один крок до покращання стану довкілля.

А й справді, багато чого залежить від людини, від кожного з нас. Тільки екологічно свідомі зможуть зберегти і примножити природні багатства та передати їх у спадок нащадкам.

Важко переоцінити роль екології в нашому житті. Сьогодні наша планета, на жаль, перебуває у небезпеці. Саме людська діяльність загрожує існуванню життя на ній. Тому всі, кому не байдуже, яку Землю ми залишимо нащадкам, об’єднують свої зусилля для її збереження.

Організація Об’єднаних Націй 2021-2030 роки оголосила десятиліттям із відновлення екосистем. Його мета — зупинити деградацію природних систем, допомогти адаптуватись до змін клімату і запобігти зникненню багатьох видів флори і фауни. Але результат буде тільки тоді, коли кожен відчує свою відповідальність у збереженні довкілля.

                                                                       (Газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")


 

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ