Це цікаво: птахи-медознавці

За матеріалами інтернет-видань 09.06.2024 425
 

Володимир ДАВИДЕНКО, природолюб.

ЯКОСЬ довелося побувати мені на Африканському континенті. Там зустрів дивовижну пташку, яка, знайшовши в лісі бджолине гніздо, летить до найближчого селища. Підлітаючи дуже близько до людей, вона криком і перестрибуванням із місця на місце намагається привернути до себе увагу. Місцеві жителі вже знають, у чому річ, і йдуть за крикливою щебетухою. Пташка приводить їх до бджолиного гнізда, кружляє над ним, потім сідає осторонь, чекає, поки люди зруйнують його і заберуть мед, а затим ласує рештками солодкого продукту і бджолиною червою. Люди називають цю пташку вказівником, або медознавцем.

Насправді ж це африканський дзвіночок, він надзвичайно красивий: має чорні гребінь, загривок і крила, білосніжне пір’я на грудях, білі смуги на крилах. Ці птахи протягом усього життя перебувають парами — самець і самка. Їхнє середовище проживання — ліси та чагарники. Відзначаються своїм дивовижним співом. Пара співає так злагоджено, що, здається, чується пісня однієї птахи. Дзвіночки, які живуть у різних місцевостях, співають по-різному.

Спів цих птахів допомагає відшукувати одне одного, попереджає про небезпеку, впливає на їхній фізіологічний стан, прискорює серцебиття. Під такий злагоджений спів самки швидше будують гнізда і несуть більше яєць.

Дзвіночки збагачують природу, часто виконують функції природних регуляторів і санітарів, тобто приносять велику користь людині.

                                                                                 Газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ